Jakie zalety mają krowy rasy montbeliarde?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie zalety mają krowy rasy montbeliarde?

31.01.2022autor: Andrzej Rutkowski

W pierwszym, styczniowym numerze pisaliśmy o doświadczeniach polskich i austriackich hodowców z rasą simantalską w typie mlecznym. Zbliżoną do niej jest doskonalona we Francji rasa montbeliarde. Ma bardzo podobną budowę i nieco lepszą mleczność.

Montbeliardy wciąż niedoceniane w Polsce

Choć w Polsce nadal jest niedoceniana, to są hodowcy, jak Lucjan Rogaś, który nie chce innych krów, a od swoich białogłowych krasul średnio doi 9300 kg mleka w 305 dni laktacji, co daje mu pod tym względem jedno z pierwszych miejsc w kraju. Jednocześnie podkreśla, że jest to bydło bezproblemowe w porównaniu z delikatnym i wymagającym hf-em.

r e k l a m a

Jakie są zalety rasy montbeliarde?

Główną zaletą rasy montbeliarde jest jej uniwersalność, to typ mięsno-mleczny. Jest to bydło wytrzymałe fizycznie, ma lżejsze wycielenia od hf-a ze względu na szersze miednice. Korzystniejsza jest też budowa nóg. Duże korpusy i stosunkowo mocne umięśnienie sprawiają, że bardzo dobrze spieniężają się buhajki oraz krowy brakowane. Krowy montbeliarde mają mniejsze wymagania żywieniowe niż hf-y. Ponadto żyją znacznie dłużej, najstarsze z nich w naszym stadzie mają 11 lat, a przeciętna krowa jest u nas dojona przez okres 6–7 laktacji, czyli ponad 2 razy dłużej niż zazwyczaj jest to w przypadku hf-a. Nasz lekarz weterynarii żartuje, że gdyby wszystkie obory były takie jak nasza to on byłby bezrobotny – powiedział Lucjan Rogaś dodając, że montbeliardy są rasą stosunkowo późno dojrzewającą dlatego jałówki kryje się w wieku 18 miesięcy, a jeszcze inną zaletą jest duża zdrowotność wymion.

  • Szczególną cechą rasy montbeliarde są białe głowy i brązowoczerwone uszy


W 2012 roku rolnik zakupił pierwsze 5 sztuk rasy montbeliarde z Francji, następnie 2 lata później w roku budowy nowej obory kupił kolejne 10 sztuk z tej samej firmy Coopex. Z tych 15 sztuk rozbudował stado w większości czystorasowe. Tylko część krów to krzyżówki o 75% udziale rasy montbeliarde, powstałe w wyniku krzyżowania wypierającego na hf-ie. Zabiegi inseminacji wykonuje syn Łukasz, a nasienie zamawiane jest z firmy Coopex.

Zalety rasy montbeliarde doceniają Rosjanie

Szkoda, że u nas w kraju montbeliardy nadal są rasą niszową w stosunku do hf-a. Niektórzy hodowcy źle je postrzegają uważając, że są to krowy zbyt temperamentne, co nie jest prawdą. Co ciekawe, zalety tej rasy dostrzegli Rosjanie, którzy kupują materiał hodowlany z Francji w tysiącach sztuk przy udziale transportu lotniczego – dodał hodowca.

Lucjan Rogaś gospodaruje z żoną Beatą oraz synem Łukaszem na 59 ha, w tym 23 ha własnych we wsi Wrząca Wielka (gm. Koło). Uprawia kukurydzę, lucernę i trawy. Utrzymuje 145 sztuk bydła, w tym 73 krowy. Rocznie dostarcza ponad 600 tys. l mleka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.

  • Lucjan Rogaś gospodaruje z żoną Beatą oraz synem Łukaszem na 59 ha, w tym 23 ha własnych we wsi Wrząca Wielka (gm. Koło). Uprawia kukurydzę, lucernę i trawy. Utrzymuje 145 sztuk bydła, w tym 73 krowy. Rocznie dostarcza ponad 600 tys. l mleka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 04/2022 na str. 40. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie zalety u krów rasy polskiej czerwonej cenią rolnicy z Mazowsza?

Choć bydło polskie czerwone należy do małego kalibru, to poród zdrowej cieliczki ważącej zaledwie 10 kg jest dużą rzadkością, nawet w tej rasie. Właśnie taka drobinka przyszła na świat w gospodarstwie Anety i Jana Jastrzębskich, a ich synowie jeden przez drugiego noszą cieliczkę na rękach i żartują, że to czysta przyjemność.

czytaj więcej

Rolnik z Podlasia zdradza jakie są plusy i minusy produkcji mleka przez simentale

W pracy najważniejsza jest finansowa satysfakcja. Ale nie tylko. Liczy się przecież także zamiłowanie i radość z tego co się robi. I właśnie dlatego Tomasz Sikora – producent mleka z Podlasia zdecydował, że w jego gospodarstwie mleko produkować będą simentale. – Wydajność stada jest bardzo ważna, ale ileż mam radości, gdy wchodzę do obory i oko cieszą piękne, czerwono-białe, o dużym kalibrze krowy – przyznaje młody hodowca.

czytaj więcej

Rzucił handel i poświęcił się produkcji mleka. "Przeraża wzrost kosztów produkcji"

Jeszcze kilka miesięcy temu Jarosław Dębski prowadził działalność polegającą na detalicznym handlu obwoźnym. Zatem docierał do najmniejszych wiosek z najpotrzebniejszymi artykułami spożywczymi, co doceniali zwłaszcza starsi lub niezmotoryzowani mieszkańcy jego regionu. Niestety, rolnik nie wytrzymał konkurencji z sieciami handlowymi, ale nie tylko to było powodem tego, że dziś zajmuje się wyłącznie produkcją mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)