Z artykułu dowiesz się
- W czym śruta rzepakowa jest lepsza od śruty sojowej
- Jaki jest przelicznik skarmiania śrutą rzepakową
- Czy śruta rzepakowa wpływa na pobranie suchej masy?
Z artykułu dowiesz się
Biorąc pod uwagę zawartość białka ogólnego, poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić śrutę sojową, a argumentem potwierdzającym, że śruta rzepakowa jest lepszą paszą białkową niż sojowa jest fakt większej podaży białka dla bakterii żwacza.
W badaniach przeprowadzonych na krowach mlecznych, o średniej wydajności wynoszącej powyżej 44 kg mleka dziennie, żywionych dawkami pokarmowymi z 20% udziałem śruty rzepakowej wykazano, że tak wysoki udział śruty nie miał ujemnego wpływu na pobranie paszy oraz na wydajność mleczną. Z kolei inne badanie, w którym porównywano efekty produkcyjne stosowania dawek pokarmowych z 20,8% udziałem śruty rzepakowej, która zamieniła śrutę sojową wykazało brak jakiegokolwiek wpływu śruty rzepakowej na pobranie suchej masy, wydajność i skład mleka krów produkujących dziennie około 35 litrów mleka.
W praktyce na podstawie zawartości białka ogólnego, 1 kg śruty rzepakowej może skutecznie zastąpić 770 g śruty sojowej. Jeżeli zatem w dawce pokarmowej stosowano dotychczas 2 kg śruty sojowej i 2 kg śruty rzepakowej, to stosując tylko przelicznik uwzględniający zawartość białka ogólnego, dawka po korekcie może zawierać 2,6+2= 4,6 kg śruty rzepakowej. Wartość 2,6 wyliczono z równania 2:0,77=2,6 kg
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Beata Dąbrowska
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
Najważniejsze tematy