Jak w żywieniu krów mlecznych zastąpić soję śrutą rzepakową? Sprawdź prosty przelicznik
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak w żywieniu krów mlecznych zastąpić soję śrutą rzepakową? Sprawdź prosty przelicznik

11.08.2021autor: Beata Dąbrowska

Z wysokimi cenami śruty sojowej i rzepakowej hodowcy zmagają się już od dawna. W trosce o utrzymanie w ryzach kosztów produkcji mleka, wielu z nich ogranicza lub całkowicie rezygnuje ze skarmiania horrendalnie drogiej śruty sojowej. Okazuje się, że zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krów paszami niemodyfikowanymi genetycznie.

Z artykułu dowiesz się

  • W czym śruta rzepakowa jest lepsza od śruty sojowej
  • Jaki jest przelicznik skarmiania śrutą rzepakową
  • Czy śruta rzepakowa wpływa na pobranie suchej masy?

Śruta rzepakowa może z powodzeniem zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową

Biorąc pod uwagę zawartość białka ogólnego, poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić śrutę sojową, a argumentem potwierdzającym, że śruta rzepakowa jest lepszą paszą białkową niż sojowa jest fakt większej podaży białka dla bakterii żwacza.

r e k l a m a

Lepszy skład aminokwasowy śruty rzepakowej

W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, krowy żywione dawkami z udziałem śruty rzepakowej lepiej wykorzystują jej aminokwasy do syntezy białka mleka, o czym decyduje korzystny skład aminokwasowy – dużo metioniny i cystyny. Potwierdzeniem tego są wyniki wielu doświadczeń porównujących przemiany białkowe w przewodzie pokarmowym krów żywionych śrutą rzepakową i sojową.
Przyjęto, iż zawartość białka ogólnego w śrucie rzepakowej wynosi 350 g/kg; w śrucie sojowej – 450 g/kg. Rozkład białka w żwaczu: w śrucie rzepakowej – 75%, w śrucie sojowej – 70%. Strawność jelitowa białka by-pass (nieulegającego rozkładowi w żwaczu): w śrucie rzepakowej – 95%, w śrucie sojowej – 95%.

Białka śruty rzepakowej są bardziej podatne na rozkład w żwaczu

Porównując obydwie pasze wart odnotowania jest fakt, że pomimo wyższej zawartości białka ogólnego w poekstrakcyjnej śrucie sojowej niż w rzepakowej, ilość białka rozkładanego w żwaczu jest zbliżona, co wynika z większej podatności białka śruty rzepakowej na rozkład w żwaczu. Gdy w mleku jest za mało mocznika, co wskazuje na małą podaż białka dla mikroorganizmów żwacza tańszym źródłem jest z pewnością śruta rzepakowa. Pod względem dostępności białka podatnego na rozkład w żwaczu 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 830 g śruty sojowej. Z 1 kg śruty sojowej, jelitowo wchłaniane jest około 128 g białka, natomiast z 1 kg śruty rzepakowej mniej – ok. 84 g. Pod względem dostępności białka wchłanianego w jelicie cienkim 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 660 g śruty sojowej.

  • Na podstawie zawartości białka ogólnego, 1 kg śruty rzepakowej może skutecznie zastąpić 770 g śruty sojowej

Czy śruta rzepakowa wpływa na pobranie suchej masy?

W badaniach przeprowadzonych na krowach mlecznych, o średniej wydajności wynoszącej powyżej 44 kg mleka dziennie, żywionych dawkami pokarmowymi z 20% udziałem śruty rzepakowej wykazano, że tak wysoki udział śruty nie miał ujemnego wpływu na pobranie paszy oraz na wydajność mleczną. Z kolei inne badanie, w którym porównywano efekty produkcyjne stosowania dawek pokarmowych z 20,8% udziałem śruty rzepakowej, która zamieniła śrutę sojową wykazało brak jakiegokolwiek wpływu śruty rzepakowej na pobranie suchej masy, wydajność i skład mleka krów produkujących dziennie około 35 litrów mleka.

Ile śruty rzepakowej możemy zawrzeć w dawce dla krów mlecznych?

W praktyce na podstawie zawartości białka ogólnego, 1 kg śruty rzepakowej może skutecznie zastąpić 770 g śruty sojowej. Jeżeli zatem w dawce pokarmowej stosowano dotychczas 2 kg śruty sojowej i 2 kg śruty rzepakowej, to stosując tylko przelicznik uwzględniający zawartość białka ogólnego, dawka po korekcie może zawierać 2,6+2= 4,6 kg śruty rzepakowej. Wartość 2,6 wyliczono z równania 2:0,77=2,6 kg


Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dzięki soi pszenicy wystraczy tylko połowa azotu

Soja w Polsce naśladuje karierę kukurydzy i trzeba przyznać, że to przed laty firma Aroyoumis zapoczątkowała rewolucję uprawy soi w Polsce. Do tego czasu mieliśmy w ofercie właściwie dwie polskie odmiany, a potem, 10 lat temu, wszystko ruszyło.

czytaj więcej

Coraz więcej punktów płaci poniżej 4 zł/kg żywca wieprzowego! Gdzie i jakie są ceny świń?

Ubiegły tydzień w Polsce przyniósł przecenę średnio o 5 groszy za kilogram wbc. W rezultacie średnia cena kl. E wyniosła 5,60 zł/kg. Gdzie w Polsce w skupach płacą najlepiej za kilogram świni? Sprawdziliśmy.

czytaj więcej

Dlaczego białko chronione nie zawsze poprawia mleczność krów?

Firma Agrolok z Golubia-Dobrzynia od pewnego czasu mocno stawia na komponenty białkowe oraz białkowo-energetyczne oparte głównie na polskim białku rzepakowym. Nic więc dziwnego, że kolejna z cyklu konferencji szkoleniowych Agroloku m.in. dotyczyła żywienia krów mlecznych z wysokim udziałem białka chronionego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)