Jak skarmiać bydło świeżym wywarem gorzelnianym?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak skarmiać bydło świeżym wywarem gorzelnianym?

08.02.2021

O tym, że suszony wywar gorzelniany, czyli tzw. DDGS jest wartościową paszą i z powodzeniem można ją stosować zarówno w intensywnym opasie byków, jak i żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak co do wartości pokarmowej świeżego wywaru zbożowego wielu rolników ma już wątpliwości, a jeden z naszych Czytelników wprost zadał takie pytanie: czy faktycznie wywar zbożowy plus sama słoma to taka dobra dawka dla byków opasowych, jak twierdzi doradca żywieniowy oferujący sprzedaż takiej paszy?

Z artykułu dowiesz się

  • Od czego zależy jakość świeżego wywaru zbożowego
  • Jak skarmiać wysokowydajne HF-y świeżym wywarem gorzelnianym
  • Czy można podawać DDGS cielętom?

Im gęstszy jest świeży wywar gorzelniany, tym lepszy

W zasadzie wszystko zależy od zawartości suchej masy w wywarze, im świeży wywar jest gęstszy, tym lepszy, bo ma wtedy mniej wody, a więcej cennych dla bydła składników. Dobrej jakości słoma paszowa to dobra pasza objętościowa do podawania wraz ze świeżym wywarem. Ale tylko te dwie pasze mogą dostarczyć zbyt mało składników pokarmowych, będzie to widać po mniejszych przyrostach bydła. Zatem energię w takiej sytuacji warto uzupełnić kiszonką z kukurydzy lub śrutami zbożowymi, zaś cennym dodatkowym źródłem białka może okazać się makuch rzepakowy.

r e k l a m a

Jak skarmiać wysokowydajne HF-y świeżym wywarem gorzelnianym? 4 najważniejsze zasady

Znam hodowców krów mlecznych, którzy stosują świeży wywar nawet w żywieniu wydajnych krów rasy hf. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby miało to sens.

  • Po pierwsze, przy skarmianiu świeżego wywaru trzeba robić to na bieżąco, gdyż jest to pasza podatna na procesy gnilne i szybko się psuje. Podanie przefermentowanej paszy w najlepszym przypadku skończy się biegunkami.

  • Po drugie, gospodarstwo musi się znajdować w pobliżu gorzelni, najlepiej do 10 km, wtedy koszty transportu są niewielkie i pasza jest prawie za darmo, gdyż odbieramy ją jako niepotrzebny odpad.

  • Po trzecie, wywar najlepiej jest podawać krowom oddzielnie od innych pasz np. w wannach czy też odpowiednio głębokich korytach.

  • Po czwarte, i tak niezbędne jest zadawanie odpowiednio zbilansowanej dawki z wozu paszowego lub tradycyjnej opartej na kiszonce z kukurydzy, sianokiszonce, słomie i paszach treściwych.

  • Suszony wywar gorzelniany bogaty w białko chronione

    Ciekawą paszą jest zwłaszcza suszony wywar gorzelniany bo białkowo-energetyczną i co więcej, nieco ponad połowa białka ok. 55% pochodzącego z suszonego wywaru nie rozkłada się w żwaczu tylko jest trawiona dopiero w jelicie cienkim. Jest to tzw. białko chronione, które w lepszym stopniu jest wykorzystywane przez przeżuwacze. Pasza ta jest wysokobiałkowym produktem, zawiera 25–30% białka. Jest smakowita i chętnie pobierana przez zwierzęta.

    Wysoka zawartość fosforu przyswajanego pozwala na obniżenie kosztów paszy (zmniejszone zużycie form mineralnych tego pierwiastka) oraz ograniczenie wydalania fosforu do środowiska. Krajowy DDGS produkowany z ziarna kukurydzy ma poziom białka w granicach 23,5–35,3%, zaś DDGS z żyta 28,5–33,8%.


    Zalecany udział suszonego wywaru kukurydzianego DDGS w mieszance treściwej dla krów mlecznych nie powinien przekraczać 25%
    • Zalecany udział suszonego wywaru kukurydzianego DDGS w mieszance treściwej dla krów mlecznych nie powinien przekraczać 25%

    Podawanie DDGS cielętom

    W żywieniu cieląt zaleca się stosowanie mieszanek treściwych z udziałem nie więcej niż 15% suszonego wywaru kukurydzianego, a w żywieniu krów mieszanki zawierające od 20 do 25% suszu. W przypadku opasów ten udział może wzrosnąć do 35%.

    Andrzej Rutkowski
    Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Rozwój mlecznego gospodarstwa możliwy dzięki wielopokoleniowej pracy

    Dziś są jedynymi producentami mleka w swojej wsi. I bynajmniej nie odliczają wyłącznie czasu do zasłużonej emerytury tylko aktywnie rozwijają gospodarstwo i hodowlę bydła mlecznego. Motywacją i prawdziwym motorem napędowym wszystkich przedsięwzięć są synowie Renaty i Ireneusza Kaczorów – o których to piszemy – Michał i Sylwester, którzy ze swoimi rodzinami dołączyli do rodziców i w pokoleniowej zgodzie wspólnie inwestują w rozwój mlecznej produkcji.

    czytaj więcej
    Aktualności branżowe

    Mleko w Rosji: liczy się skala

    Czołowe gospodarstwo mleczarskie w Rosji rośnie w siłę. Każdego dnia dostarcza 3 tys. ton mleka!

    czytaj więcej

    Jak nieodpowiednie żywienie może zaburzyć rozwój wymienia u jałówek?

    Rozwój gruczołu mlekowego odbywa się w 5 etapach: w okresie płodowym, przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, po jej osiągnięciu, w ciąży i w laktacji. Jednak od 4. miesiąca życia do osiągnięcia dojrzałości płciowej wymię rośnie kilka razy szybciej niż cały organizm jałówki.

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)