Fonterra: kolejne spadki na nowozelandzkiej giełdzie
Wyniki notowań jakie przyniosła nowozelandzka giełda produktów mleczarskich zakończyły się kolejnymi spadkami. Indeks z dnia 19.04.2022 przyniósł trzecie z kolei ujemne notowanie.
Spadły ceny wszystkich oferowanych produktów
Na aukcji nie oferowano maślanki i serwatki w proszku. Cena masła zmniejszyła się o 3,7%, natomiast bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,3%. Spadły również ceny odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Odpowiednio o 4,2 i 4,4%. Cena sera cheddar zmniejszyła się o 3,9%. Z kolei laktoza potaniała o 2,4%. W wyniku spadku cen wszystkich oferowanych produktów aukcja zakończyła się ujemnym indeksem cen, który wynosił – 3,6%.
Ostatnie przedświąteczne notowania dotyczące całego regionu Oceanii przyniosły niezadowalające wiadomości dotyczące wyhamowania sprzedaży proszku serwatkowego. O 3,1% zmniejszyły się tez ceny pełnego mleka w proszku.
W regionie nadal drożały sery (4,5%) oraz masło (0,7%). W ostatnim tygodniu w Stanach Zjednoczonych zmniejszyły się również ceny wszystkich produktów mleczarskich za wyjątkiem serów.
Artur Puławski
fot. Pixabay
Artur Puławski
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Najważniejsze tematy