Fonterra: spadek wszystkich produktów mlecznych
GDT zamknęła kwiecień na minusie. Spadły ceny wszystkich produktów mlecznych, a obroty w porównaniu do aukcji z początku kwietnia wzrosły o 3,2%.
O ile staniały produkty mleczne?
Sprzedano łącznie 22,2 tys. t produktów mlecznych. Najsilniej staniały proszki mleczne. Pełne mleko w proszku straciło na wartości 4,4%, sprzedano je za 4207 dolarów/t. Ceny OMP spadły pierwszy raz od lipca ubiegłego roku, osiągając poziom 4408 dolarów/t (spadek o 4,2%). Ser cheddar staniał o 3,9% do 6185 dolarów/t.
Trzecią aukcję z rzędu tanieje masło, tym razem jego cena spadła o 3,7% do 6640 dolarów/t, zbliżając się do poziomu, który osiągało w połowie lutego br.
Laktoza straciła na wartości 2,4% i sprzedano ją za 1565 dolarów/t, a bezwodny tłuszcz mleczny 1,3% i zbyto go za 1565 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 18/2022 na str. 38. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska kieruje działami „Ekonomia”, „Prawo” i „Rynki”. Specjalista z ekonomiki rolnictwa. Publikuje artykuły na temat m.in. Wspólnej Polityki Rolnej, w tym dopłat bezpośrednich i dotacji PROW, wsparcia krajowego dla rolnictwa, ubezpieczeń w rolnictwie oraz informacje z rynków rolnych.
Najważniejsze tematy