- Jak dodatek biotyny wpływa na zdrowie racic
- Jaka jest odpowiednia dawka biotyny dla krów mlecznych
- Co jest dobrym źródłem biotyny
Jak biotyna działa na racice?
I właśnie dlatego biotyna, z uwagi na jej korzystny wpływ na stan zdrowia racic, wzbudza duże zainteresowanie. Korzystny wpływ biotyny wynika prawdopodobnie ze wzrostu zawartości tłuszczu w rogu racicowym, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia ilości wody i zwiększenia jego twardości. Zjawisko to potwierdzają badania, w których podawanie krowom biotyny spowodowało wzrost zawartości tłuszczu w rogu podeszwy z 23,8 do 32,2 mg/g. Stosowanie dodatku biotyny ogranicza występowanie zaburzeń linii białej racicy, zmniejsza częstotliwość wrzodów i krwawień podeszwy, zapalenia skóry palców oraz erozji piętki. Jest tylko jedno ale. Na efekty stosowania dodatku biotyny na poprawę rogu racicowego trzeba poczekać nawet kilka miesięcy.
Wysokowydajne krowy potrzebują więcej biotyny
Biotyna zawarta w paszach i wytwarzana w wyniku syntezy mikrobiologicznej w żwaczu zaspakaja na ogół potrzeby pokarmowe krów. Zapotrzebowanie na nią wrasta, gdy zwiększa się wydajność mleka np. na początku laktacji, przy jednoczesnym braku apetytu. W tym okresie możemy mieć kłopoty z niedoborem biotyny. Ponadto, w warunkach obniżonego pH żwacza zmniejsza się nawet 2–3 krotnie ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe. Bardzo często niższe stężenie biotyny we krwi niż sztuki zdrowe mają krowy z kulawizną.
- Najlepszych efektów poprawy rogu racicowego można spodziewać się podając biotynę krowom wysoko wydajnym, które żywione są dawkami z dużym udziałem pasz treściwych
Zalecana, optymalna dawka biotyny wynosi 20 mg dziennie. Badania udowodniły bowiem, że podawanie zwiększonej np. do 40 mg dawki nie przynosi już wymiernych korzyści.
Uzupełnianie dawek pokarmowych w biotynę odbywa się głównie poprzez skarmianie premiksów i mieszanek mineralno-witaminowych, dlatego przed zakupem warto przeczytać skład mieszanki oraz jej dawkowanie, biotyna jest jedną z najdroższych witamin. Znaczne ilości biotyny znajdują się w dodatkach białkowych, wywarze zbożowym, melasie oraz młócie browarnianym.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska