Dobry TMR musi być 3xW i 1xP - co to znaczy?
Co kryje się pod tymi pozornie niejasnymi skrótami? Prosta zasada, której przestrzeganie może ustrzec nas przed wieloma groźnymi konsekwencjami wynikającymi z nieprawidłowego żywienia krów.
Jaki powinien być idealny TMR dla krów?
Dobry TMR powinien spełniać warunki 3 x W i 1 x P co oznacza, że powinien być dobrze wyliczony, dobrze wymieszany i dobrze wysypany. Każdego dnia czynności te powinny być wykonane tak samo, czyli powtarzalnie.
Dobry TMR powinien być zgodny z zapotrzebowaniem danej grupy krów, mieć właściwą strukturę fizyczną, która umożliwia ślinienie się krów, a nie pozwala na sortowanie pasz. Każdy pobrany kęs powinien być taki sam pod względem wartości pokarmowej i struktury fizycznej. Tylko wtedy mamy pewność, że pasza jest dobrze wymieszana.
Niedojady nie powinny przekraczać 5% zadanej paszy
TMR powinien być równomiernie rozsypany na stole paszowym, chętnie pobierany przez krowy, bez pomijania lub wybierania niektórych pasz i zadany w takiej ilości, aby niedojady stanowiły około 5% zadanej paszy. Oceny jakości zadawanego TMR-u należy wykonywać wtedy, gdy dokonuje się zamian dawek pokarmowych oraz w przypadku otwarcia nowego silosu. W próbkach przesłanych do laboratorium oznacza się skład chemiczny oraz strukturę fizyczną TMR-u, uzyskując wyniki zawartości suchej masy, białka ogólnego, skrobi oraz NDF (włókna neutralno-detergentowego).
- Stabilność składu chemicznego TMR-u oraz jego struktury fizycznej jest warunkiem prawidłowej fermentacji w żwaczu, dzięki której możliwa jest wysoka produkcja mleka
W TMR-ach dla poszczególnych grup krów powinna znajdować się następująca ilość białka:
- od 16–18% SM dla krów od porodu do 10. tygodnia laktacji,
- od 15 do 16% SM dla krów od 10. do 26. tygodnia laktacji,
- 14–15% SM dla krów w okresie po 26. tygodniach laktacji,
- 12–13% SM w okresie zasuszenia właściwego,
- 14–15% SM w okresie przejściowym przed porodem.
W TMR-ach dla poszczególnych grup krów powinna znajdować się następująca ilość skrobi:
- 28–30% SM w okresie do 10. tygodnia laktacji oraz gdy wydajność wynosi 30–40 litrów mleka dziennie,
- 30–35% SM, gdy wydajność przekracza 40 litrów mleka dziennie,
- 25–27% SM, gdy wydajność wynosi 20–30 litrów mleka dziennie,
- 22–24% SM, gdy wydajność wynosi 10–20 litrów mleka dziennie,
- 12–18% SM dla krów w okresie zasuszenia właściwego,
- 25–27% SM dla krów w okresie przejściowym przed porodem.
Z kolei zawartość NDF-u w dawce powinna wynosić:
- od 25 do 28% SM dla krów od porodu do 10. tygodnia laktacji (75% NDF z pasz objętościowych),
- od 28–31% SM dla krów od 10. do 26. tygodnia laktacji,
- 34 do 38% SM dla krowy po 26. tygodniach laktacji (gdy produkują 16–24 kg mleka).
Zwykle oceniamy jakość mieszaniny pod kątem jej wartości pokarmowej, zdecydowanie rzadziej zaś oceniamy jej strukturę fizyczną, która jest równie ważna jak wyniki analiz chemicznych.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 34/2022 na str. 56. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Beata Dąbrowska
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
Najważniejsze tematy