r e k l a m a
Partnerzy portalu
Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?
12.07.2019
Wraz z wysokimi temperaturami powraca niepokojące producentów mleka zjawisko spadku białka w mleku, o czym świadczą pytania nadsyłane do naszej redakcji. Uspokajamy – latem, to zjawisko naturalne.
Jest synteza w żwaczu - jest białko w mleku
W najbardziej upalne dni krowy pobierają zdecydowanie mniej paszy, co prowadzi do spadku wydajności i obniżenia procentowej zawartości białka, ale również tłuszczu w mleku. Utrata apetytu, to reakcja zwierząt na przegrzanie organizmu. Obniżenie ilości pobieranej paszy oznacza niedobór energii, na którą zapotrzebowanie w upalne dni dodatkowo wzrasta, co związane jest m.in. z termoregulacją organizmu.
r e k l a m a
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a