Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?

12.07.2019

Wraz z wysokimi temperaturami powraca niepokojące producentów mleka zjawisko spadku białka w mleku, o czym świadczą pytania nadsyłane do naszej redakcji. Uspokajamy – latem, to zjawisko naturalne.

Jest synteza w żwaczu - jest białko w mleku

W najbardziej upalne dni krowy pobierają zdecydowanie mniej paszy, co prowadzi do spadku wydajności i obniżenia procentowej zawartości białka, ale również tłuszczu w mleku. Utrata apetytu, to reakcja zwierząt na przegrzanie organizmu. Obniżenie ilości pobieranej paszy oznacza niedobór energii, na którą zapotrzebowanie w upalne dni dodatkowo wzrasta, co związane jest m.in. z termoregulacją organizmu.

r e k l a m a
Gdy żwacz dysponuje dostateczną ilością energii z paszy, tworzy się w nim wiele białka bakteryjnego, które wykorzystane jest później do tworzenia białek mleka. Wydawać by się więc mogło, że najprostszym sposobem na ograniczenie spadku białka w mleku jest podanie krowom tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych), będących źródłem łatwo przyswajalnej energii. Okazuje się, że nie do końca, bowiem nie stanowią one źródła składników pokarmowych dla mikroorganizmów żwacza.



Skarmianie dawek z podwyższoną zawartością tłuszczu – powyżej 6% w suchej masie – może nawet zmniejszyć syntezę białka mikroorganizmów w żwaczu. Zamiast więc szukać kosztownych rozwiązań zapobiegających spadkowi białka w mleku, przede wszystkim należy zadbać o skuteczne zapobieganie skutkom stresu cieplnego i wszelkimi sposobami zachęcać krowy do pobierania paszy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jaka dawka tłuszczu chronionego ogranicza stres cieplny u krów?

Krowy mleczne predysponowane genetycznie do przebywania w klimacie umiarkowanym, są szczególnie podatne na stres cieplny, co objawia się znacznym obniżeniem apetytu i produkcji mleka oraz wzrostem pobrania wody.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Stres cieplny u bydła – jak zapobiec i uchronić bydło przed konsekwencjami?

Nadchodzi kolejna fala upałów znad Sahary. Nie tylko nam będzie gorąco, bydło odczuje to jeszcze bardziej…  

czytaj więcej

Jak zminimalizować negatywne skutki stresu cieplnego u krów?

Wcześniej czy później musiały nadejść. I chociaż w tym roku nieco później, to problemy z nimi związane zawsze są tak samo trudne. Piszemy tu o upałach, które już dają się we znaki krowom i hodowcom, którzy dwoją się i troją, by zminimalizować ujemne skutki stresu cieplnego u zwierząt.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)