r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>Stres cieplny u bydła – jak zapobiec i uchronić bydło przed konsekwencjami?
Stres cieplny u bydła – jak zapobiec i uchronić bydło przed konsekwencjami?
24.06.2019autor: Dorota Kolasińska
Nadchodzi kolejna fala upałów znad Sahary. Nie tylko nam będzie gorąco, bydło odczuje to jeszcze bardziej…
Znad Sahary zmierza do Polski kolejna fala upałów. W Hiszpanii w cieniu będzie od wtorku ponad 400 C, do Polski taki upał na szczęście nie dotrze, ale termometry pokażą ponad 30 kresek w cieniu.
My sobie poradzimy – kostki lodu do szklanki, przydomowe baseny, podwórkowe zraszacze, domowe wiatraki i klimatyzatory pójdą w ruch, a co z bydłem mięsnym i mlecznym? Z nimi będzie znacznie gorzej, dlatego warto przygotować się na ten skwar…
Bydło ma niezbyt sprawny system termoregulacyjny organizmu – poci się w minimalnym stopniu, a ponadto zachodząca w żwaczu fermentacja utrzymuje stałe ciepło wewnątrz, tworząc cieplną gazową komorę. Utrzymujące się przez kilka dni temperatury powyżej 250 C dniem i nocą mogą zaszkodzić zwierzętom, gdyż strefa ich komfortu zawiera się w przedziale od 40 C do 240 C.
Posiadanie kaloryfera w brzuchu podczas upałów, jak wiadomo sprawy nie ułatwia, więc krowy wśród zwierząt gospodarskich wymagają wyjątkowej pomocy i zastosowania dodatkowych rozwiązań.
Krowy w ciągu dnia, kiedy panuje wysoka temperatura nie potrafią wytracić temperatury, a więc robią to nocą, kiedy temperatura spada. Gorzej jest, gdy nie spada…
Objawy stresu cieplnego u krów
Pierwszym objawem, który zauważy każde wprawne oko hodowcy to brak apetytu, zmniejszone spożycie paszy, niechęć do ruchu, ospałość. Po tym następuje oczywiście spadek dziennej produkcji mleka, który może znacząco spustoszyć kieszenie rolników.
– Jest to związane nie tylko z temperaturą otoczenia, ale także z wilgotnością i ruchem powietrza. Gdy wilgotność wzrasta, proces regulacji temperatury ciała krów ulega zmniejszeniu, a zwierzę nie może się ochłodzić. Ta niezdolność do samoczynnego chłodzenia zwiększa temperaturę ciała i znacznie zmniejsza spożycie paszy – czytamy na portalu poświęconemu stresowi cieplnemu u zwierząt. Kiedyś wydawało się, że w stresie cieplnym chodzi jedynie o wysoką temperaturę, jednak czynników jest znacznie więcej.
– Najpoważniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie (przyp. red. - powyżej 45 %), a temperatury nocne nie zmniejszają się wystarczająco, aby krowy mogły wyregulować ciepło organizmu – podkreślają eksperci portalu heatstress.pl
Można wyróżnić objawy, które są widoczne u zwierząt i również te, których na pierwszy rzut oka nie możemy zauważyć, a jednak są i to one właśnie powodują ogromne straty w późniejszym etapie chowu – nawet po kilku miesiącach… ale wtedy na zapobieganie już będzie za późno.
My sobie poradzimy – kostki lodu do szklanki, przydomowe baseny, podwórkowe zraszacze, domowe wiatraki i klimatyzatory pójdą w ruch, a co z bydłem mięsnym i mlecznym? Z nimi będzie znacznie gorzej, dlatego warto przygotować się na ten skwar…
Bydło ma niezbyt sprawny system termoregulacyjny organizmu – poci się w minimalnym stopniu, a ponadto zachodząca w żwaczu fermentacja utrzymuje stałe ciepło wewnątrz, tworząc cieplną gazową komorę. Utrzymujące się przez kilka dni temperatury powyżej 250 C dniem i nocą mogą zaszkodzić zwierzętom, gdyż strefa ich komfortu zawiera się w przedziale od 40 C do 240 C.
Posiadanie kaloryfera w brzuchu podczas upałów, jak wiadomo sprawy nie ułatwia, więc krowy wśród zwierząt gospodarskich wymagają wyjątkowej pomocy i zastosowania dodatkowych rozwiązań.
r e k l a m a
Objawy stresu cieplnego u krów
Pierwszym objawem, który zauważy każde wprawne oko hodowcy to brak apetytu, zmniejszone spożycie paszy, niechęć do ruchu, ospałość. Po tym następuje oczywiście spadek dziennej produkcji mleka, który może znacząco spustoszyć kieszenie rolników. – Jest to związane nie tylko z temperaturą otoczenia, ale także z wilgotnością i ruchem powietrza. Gdy wilgotność wzrasta, proces regulacji temperatury ciała krów ulega zmniejszeniu, a zwierzę nie może się ochłodzić. Ta niezdolność do samoczynnego chłodzenia zwiększa temperaturę ciała i znacznie zmniejsza spożycie paszy – czytamy na portalu poświęconemu stresowi cieplnemu u zwierząt. Kiedyś wydawało się, że w stresie cieplnym chodzi jedynie o wysoką temperaturę, jednak czynników jest znacznie więcej.
– Najpoważniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie (przyp. red. - powyżej 45 %), a temperatury nocne nie zmniejszają się wystarczająco, aby krowy mogły wyregulować ciepło organizmu – podkreślają eksperci portalu heatstress.pl
Można wyróżnić objawy, które są widoczne u zwierząt i również te, których na pierwszy rzut oka nie możemy zauważyć, a jednak są i to one właśnie powodują ogromne straty w późniejszym etapie chowu – nawet po kilku miesiącach… ale wtedy na zapobieganie już będzie za późno.
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a