Jaka dawka tłuszczu chronionego ogranicza stres cieplny u krów?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jaka dawka tłuszczu chronionego ogranicza stres cieplny u krów?

28.06.2019

Krowy mleczne predysponowane genetycznie do przebywania w klimacie umiarkowanym, są szczególnie podatne na stres cieplny, co objawia się znacznym obniżeniem apetytu i produkcji mleka oraz wzrostem pobrania wody.

Mniejsze pobranie i segregowanie paszy to pierwsze oznaki stresu cieplnego

Zubożeniu ulega pobranie suchej masy paszy (nawet ponad 25%), natomiast zwiększeniu ilość wody pitnej. Częstym zjawiskiem w tym okresie jest separowanie paszy prowadzące do kwasicy, skutkujące obniżeniem tempa przeżuwania i wzrostu usuwania śliny. W wyniku tego procesu, obniżone jest pH żwacza prowadzące do niedoboru energetycznego wywołującego stłuszczenie wątrobowe, a niekiedy ketozę, jak również do osłabienia układu odpornościowego.

r e k l a m a
Badania wykazały, że krowy poddane stresowi cieplnemu wykazują ponad 20% redukcję częstotliwości i amplitud motoryki żwacza: spadek aktywności tarczycy, obniżenie pH żwacza, rozszerzenie naczyń krwionośnych, kwasice.

Im cieplej tym mniejsza strawność białka

Wraz ze wzrostem temperatury następuje spadek strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy obniżenie pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego z powodu rozszerzenia obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza. Wielu badaczy i praktyków – zootechników uważa, że w utrzymaniu wysokiej wydajności mlecznej podczas stresu termicznego pomaga dawka paszowa o wysokim poziomie paszy treściwej i niskiej zawartości włókna. Wynika to z faktu, że energia metaboliczna z paszy treściwej jest wykorzystywana bardziej efektywnie, aniżeli dawka o wysokim poziomie pasz objętościowych. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości pasz treściwych mogą bardzo szybko prowadzić do obniżenia pH żwacza, czyli występowania kwasicy.

Upały obniżają płodność i odporność krów

Negatywny wpływ upałów na wydajność i skład mleka jest szczególnie istotny u najbardziej wydajnych zwierząt, które charakteryzują się zwiększonym tempem przemian. Jedną z podstawowych konsekwencji stresu cieplnego są zaburzenia płodności krów. Wynikają one ze zmniejszonego pobrania paszy oraz obniżenia wydzielania przez podwzgórze gonadoliberyny (GnRH), hormonu LH i estradiolu odpowiedzialnego za objawy rujowe. W stresie cieplnym krowy mają tendencję do skracania rui lub do cichych rui. To w dużym stopniu wpływa na obniżenie wskaźnika zapładnialności. Przegrzanie organizmu wywołuje zamieralność zarodków, obniżenie odporności, stany zapalne błony śluzowej macicy i wymienia.


fot. Archiwum

Zdrowie krów w czasie upałów mogą wspomóc preparaty ziołowe

Bardzo dobre rezultaty w ochronie zdrowia krów mlecznych i innych przeżuwaczy przed upałami odgrywają odpowiednio dobrane zioła na bazie garbników, kwarcetyny, olejków eterycznych, flawonoidów, glikozydów i śluzów uzyskane z kory dębów, kłączy tataraków, rumianków i kminków. Preparat o nazwie Zioło-mix oprócz walorów zapachowych i smakowych wykazuje silny efekt pobudzający trawienie pasz objętościowych. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak wykazały badania, preparat ten w upalne dni zapobiega występowaniu kwasic, stanów ketozowych i niestrawności. Przeciwdziała występowaniu zapaleń wymion i racic, a ponadto działa mlekopędnie.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?

Wraz z wysokimi temperaturami powraca niepokojące producentów mleka zjawisko spadku białka w mleku, o czym świadczą pytania nadsyłane do naszej redakcji. Uspokajamy – latem, to zjawisko naturalne.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)