r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jaka dawka tłuszczu chronionego ogranicza stres cieplny u krów?
28.06.2019
Krowy mleczne predysponowane genetycznie do przebywania w klimacie umiarkowanym, są szczególnie podatne na stres cieplny, co objawia się znacznym obniżeniem apetytu i produkcji mleka oraz wzrostem pobrania wody.
Mniejsze pobranie i segregowanie paszy to pierwsze oznaki stresu cieplnego
Zubożeniu ulega pobranie suchej masy paszy (nawet ponad 25%), natomiast zwiększeniu ilość wody pitnej. Częstym zjawiskiem w tym okresie jest separowanie paszy prowadzące do kwasicy, skutkujące obniżeniem tempa przeżuwania i wzrostu usuwania śliny. W wyniku tego procesu, obniżone jest pH żwacza prowadzące do niedoboru energetycznego wywołującego stłuszczenie wątrobowe, a niekiedy ketozę, jak również do osłabienia układu odpornościowego.
r e k l a m a
Badania wykazały, że krowy poddane stresowi cieplnemu wykazują ponad 20% redukcję częstotliwości i amplitud motoryki żwacza: spadek aktywności tarczycy, obniżenie pH żwacza, rozszerzenie naczyń krwionośnych, kwasice.
Im cieplej tym mniejsza strawność białka
Wraz ze wzrostem temperatury następuje spadek strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy obniżenie pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego z powodu rozszerzenia obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza. Wielu badaczy i praktyków – zootechników uważa, że w utrzymaniu wysokiej wydajności mlecznej podczas stresu termicznego pomaga dawka paszowa o wysokim poziomie paszy treściwej i niskiej zawartości włókna. Wynika to z faktu, że energia metaboliczna z paszy treściwej jest wykorzystywana bardziej efektywnie, aniżeli dawka o wysokim poziomie pasz objętościowych. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości pasz treściwych mogą bardzo szybko prowadzić do obniżenia pH żwacza, czyli występowania kwasicy.
Upały obniżają płodność i odporność krów
Negatywny wpływ upałów na wydajność i skład mleka jest szczególnie istotny u najbardziej wydajnych zwierząt, które charakteryzują się zwiększonym tempem przemian. Jedną z podstawowych konsekwencji stresu cieplnego są zaburzenia płodności krów. Wynikają one ze zmniejszonego pobrania paszy oraz obniżenia wydzielania przez podwzgórze gonadoliberyny (GnRH), hormonu LH i estradiolu odpowiedzialnego za objawy rujowe. W stresie cieplnym krowy mają tendencję do skracania rui lub do cichych rui. To w dużym stopniu wpływa na obniżenie wskaźnika zapładnialności. Przegrzanie organizmu wywołuje zamieralność zarodków, obniżenie odporności, stany zapalne błony śluzowej macicy i wymienia.
fot. Archiwum
Zdrowie krów w czasie upałów mogą wspomóc preparaty ziołowe
Bardzo dobre rezultaty w ochronie zdrowia krów mlecznych i innych przeżuwaczy przed upałami odgrywają odpowiednio dobrane zioła na bazie garbników, kwarcetyny, olejków eterycznych, flawonoidów, glikozydów i śluzów uzyskane z kory dębów, kłączy tataraków, rumianków i kminków. Preparat o nazwie Zioło-mix oprócz walorów zapachowych i smakowych wykazuje silny efekt pobudzający trawienie pasz objętościowych. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak wykazały badania, preparat ten w upalne dni zapobiega występowaniu kwasic, stanów ketozowych i niestrawności. Przeciwdziała występowaniu zapaleń wymion i racic, a ponadto działa mlekopędnie.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a