r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra: znowu drożeją produkty mleczne
28.01.2020autor: Magdalena Szymańska
Druga tegoroczna aukcja na platformie GDT zakończyła się wynikiem dodatnim. 21 stycznia indeks cen wzrósł o 1,7%, a obrót wyniósł 33,1 tys. t, czyli na podobnym poziomie jak 7 stycznia.
Oprócz bezwodnego tłuszczu mlecznego zdrożały wszystkie oferowane na aukcji produkty. Najbardziej odbiły ceny masła – o 5,5% do 4250 dolarów/t.
Najmniejszy wzrost cen sera cheddar i laktozy
Kazeina podpuszczkowa zdrożała o 4,7% do 9375 dolarów/t. Pełne mleko w proszku umocniło się o 2,4%, sprzedano je za 3233 dolarów/t, natomiast odtłuszczone mleko w proszku podrożało 0,7% do 3036 dolarów/t. W stosunku do ostatniej aukcji wyhamował wzrost cen sera cheddar oraz laktozy. Cheddar zyskał na wartości 0,6% (sprzedano go za 4048 dolarów/t) a laktoza 0,5% (sprzedano ją za 806 dolarów/t). Na aukcji 21 stycznia nie oferowano sproszkowanej maślanki oraz sproszkowanej serwatki.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Archiwum TPR
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Archiwum TPR
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a