r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra - proszki kontynuują spadek a masło lekki wzrost
07.04.2020autor: Magdalena Szymańska
Spadek indeksu cen oraz spadek obrotów, tak zakończyła się 256 aukcja na platformie GDT, która odbyła się 17 marca br. Indeks cen spadł o 3,9%, a obroty o 5,5% do 24,2 tys. t.
Proszki mleczne i mleko w dół
Do obniżenia indeksu cen przyczyniło się obniżenie cen proszków mlecznych. Odtłuszczone mleko w proszku, w porównaniu do aukcji sprzed dwóch tygodni, straciło na wartości 8,1%, sprzedano je za 2527 dolarów/t. Natomiast pełne mleko w proszku – 4,2%, sprzedano je za 2797 dolarów/t.
r e k l a m a
Wzrosły ceny laktozy i cheddaru
Nieznacznie, tj. o 0,3% do 4144 dolarów/t wzrosła cena masła, 1% zyskała na wartości kazeina (sprzedano ją za 9987 dolarów/t). Podobny wzrost, tj. 1-procentowy (do 4331 dolarów/t) odnotował bezwodny tłuszcz mleczny. Z kolei o 2,6% do 4398 dolarów/t zdrożał cheddar. Najsilniej odbiła laktoza, która zyskała na wartości 4,9% osiągnąwszy cenę na poziomie 914 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a