r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra – proszki w dół, masło w górę
16.03.2020autor: Magdalena Szymańska
O 1,2% spadł indeks cen na aukcji GDT, która odbyła się 3 marca br. W porównaniu do aukcji z 19 lutego, obroty spadły o ponad 9%. Sprzedano zaledwie 25,6 tys. t produktów mlecznych.
Cheddar i sproszkowana maślanka staniały najmocniej
Tym razem najsilniej (tj. o 4,8% do 2718 dolarów/t) spadły ceny sproszkowanej maślanki oraz sera cheddar (o 4,7% do 4285 dolarów/t). 3,2% straciło na wartości odtłuszczone mleko w proszku, które osiągnęło cenę na poziomie 2747 dolarów/t. Nieznacznie natomiast, tj. o 0,5% do 2952 dolarów/t, staniało pełne mleko w proszku. Spadkowi poddał się także bezwodny tłuszcz mleczny, jego cena obniżyła się o 1,7% do 4302 dolarów/t.
r e k l a m a
Ceny laktozy, masła i kazeiny poszły w górę
Trzy produkty, tzn. laktoza, masło i kazeina, w porównaniu do poprzedniej aukcji zyskały na wartości. Laktoza zdrożała o 5,7% do 871 dolarów/t, masło o 1% do 4131 dolarów/t, z kolei kazeina o 0,5% do 2952 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay
Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a