Zootechnik radzi: zadbaj o mleczność loch
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zootechnik radzi: zadbaj o mleczność loch

31.01.2023autor: Anna Kurek

Najtańszym i najefektywniejszym sposobem odchowu zdrowych i silnych prosiąt jest wysoka mleczność loch. Podpowiadamy jak ją stymulować i jak o nią zadbać.

Aby zapewnić nowo narodzonym prosiętom dobry start, należy zadbać o ich matkę w całym cyklu reprodukcyjnym, tak aby nowo narodzony miot był liczny, wyrównany, żywotny, o odpowiedniej masie urodzeniowej (średnio 1,35–1,6 kg/prosię). Mleczność loch jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na przeżywalność, zdrowie i kondycję prosiąt w pierwszych tygodniach życia. Z drugiej strony duże i silne prosięta zapewnią odpowiedni masaż gruczołu mlekowego, co stymuluje lochę do produkcji większej ilości mleka.

 

Kondycja lochy

Zarówno w niskiej, jak i wysokiej ciąży poziom paszy powinien być regulowany, tak by utrzymać prawidłową kondycję loch. Niedożywienie czy zatuczenie będzie negatywnie wpływać na laktację. Locha niedożywiona ma zakłóconą pracę układu hormonalnego, co negatywnie wpływa na przebieg porodu. Zaburzony jest także rozwój i wzrost gruczołów mlekowych (mammogenezy), rozpoczęcie laktacji (laktogenezy) oraz utrzymanie laktacji (laktopoezy). Obniżone parametry siary i mleka nie sprzyjają prawidłowemu rozwojowi prosiąt. Chuda locha jest bardziej narażona na wcześniejsze odsadzenie prosiąt, jeśli jej dieta nie zaspokaja potrzeb laktacyjnych, ponieważ nie ma zapasów tłuszczu.
Natomiast u loch zatuczonych możemy spodziewać się długich i ciężkich porodów oraz rodzenia się zróżnicowanych i mało żywotnych prosiąt. Tłuszcz zgromadzony przez organizm lochy w niskiej ciąży jest fizjologicznym antagonistą jej apetytu w laktacji (pow. 25 mm w punkcie P2), dlatego takie lochy pobierają mniej paszy w okresie karmienia prosiąt.

 

Zaburzenia laktacji

Okres okołoporodowy jest najtrudniejszym etapem produkcji, a konsekwencje błędów popełnionych w tym czasie mogą prowadzić do obniżenia produkcji mleka lub przerwania laktacji. Personel porodówki powinien być przeszkolony, aby jak najszybciej wprowadzać odpowiednie procedury zapobiegawcze lub wezwać lekarza weterynarii, gdy tego wymaga sytuacja. Sam poród u większości loch na ogół przebiega bezproblemowo, jednak w trakcie porodu dochodzi do otwarcia układu rozrodczego, może to spowodować wniknięcie bakterii ze środowiska, szczególnie wtedy, gdy higiena kojca porodowego jest niewystarczająca.

Rodzenie się martwych lub zmumifikowanych prosiąt może skutkować procesami zapalnymi układu rozrodczego i pogorszeniem stanu zdrowia lochy. Pierwsze objawy zaburzeń laktacji możemy obserwować już na pierwszy dzień po porodzie i są związane z wystąpieniem bezmleczności poporodowej (MMA). Innym czynnikiem mogącym wpłynąć na zaburzenie laktacji w późniejszym jej okresie (6.–7. dzień po porodzie) są obstrukcje okołoporodowe, co związane jest z jakością paszy i sposobem żywienia przed i po porodzie. Szczególne znaczenie ma dokładna obserwacja koryt i regulacja paszy w zależności od stopnia wyjadania.

r e k l a m a
W lutowym wydaniu "top świnie" znajdziesz więcej informacji na temat, jak zadbać o gruczoł mlekowy u loch oraz o prawidłowym, nastawionym na wydajną laktację żywieniu stada podstawowego. Zapraszamy do lektury. 

autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Organizacja produkcji świń

10 zasad przygotowania porodówki na wstawienie loch prośnych

Kiedy odsadzimy już prosięta i zabierzmy lochy do sektora krycia, czeka nas proces bardzo czasochłonny i pracochłonny, jakim jest czyszczenie, mycie i dezynfekcja sektora porodowego. Czynność ta wymaga wiele pracy, a czas nas goni, bo kolejna grupa loch z terminami porodu czeka na wstawienie.

czytaj więcej
Organizacja produkcji świń

Ile dokładnie zarabiam na produkcji świń? Pokazujemy, jak to policzyć

Czy chcemy mówić: wolę nie wiedzieć, nie liczę kosztów, czy jednak chcemy wiedzieć, ile dokładnie zarabiamy na produkcji świń? Mając do dyspozycji zestawienie kosztów, możemy bardzo wiele. Zobacz, jak rozliczyć produkcję!

czytaj więcej
Organizacja produkcji świń

Jak funkcjonują rodzinne gospodarstwa? Sytuacja hodowców świń

Sytuacja hodowców i producentów świń poprawiła się. Ale czy już możemy mówić, że w branży jest dobrze? Pytamy rolników, jak oceniają tę sytuację i jak dziś funkcjonują rodzinne stada.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)