PORADNIK: jak zwalczać zwójkówki w ekologicznym sadzie jabłoniowym?
W ekologicznym sadzie jabłoniowym oprócz mszyc, o których pisaliśmy w ostatnim numerze Sadu Nowoczesnego, spore szkody wyrządza inna grupa szkodników, którymi są zwójkówki. Jak z nimi walczyć?
Gąsienice zwójkówek mogą poważnie ograniczyć wielkość plonu i obniżyć jego jakość, gdyż większość z nich uszkadza nie tylko liście drzew, ale żeruje także na owocach. W sadzie ekologicznym uszkodzenie skórki owocu naraża go na infekcje patogenami grzybowymi i gnicie. Przykładem groźnej zwójki, która żeruje na owocach, jest owocówka jabłkóweczka. Jakość owoców wydatnie obniżają też gąsienice wydłubki oczateczki – zwójki, która także powszechnie występuje w ekologicznych sadach, powodując duże straty w plonach.
Szkodliwość zwójkówek
Masowe wystąpienie w sadzie owocówki jabłkóweczki (Cydia pomonella syn. Laspeyresia pomonella), wydłubki oczateczki (Spilonota ocellana) lub innych szkodników z tej grupy: zwójki siatkóweczki (Adoxophyes reticulana syn. Adoxophyes orana), zwójki rdzaweczki (Archips podana), zwójki różóweczki (Cacoecia rosana syn. Archips rosana), zwójki bukóweczki (Pandemis heparana) czy (rzadziej) płatkówki pstrocineczki (Hedya nubiferana syn. Hedya dimidoalba) bywa dużym problemem dla ekologicznego sadownika. Szkodniki poważnie utrudniają wyprodukowanie dobrych jakościowo owoców. Niegdyś, w świadomości konsumentów egzystowało powiedzenie "jabłko bez robaka – to nie ekologia". Dziś jest ono już nieaktualne. Obecnie konsument wymaga dobrej jakości, niezależnie od sposobu produkcji. Chce, aby na rynku ekologiczne jabłka nie różniły się jakością zewnętrzną od jabłek pochodzących z uprawy konwencjonalnej.
Po pierwsze lustracje i monitoring
Niełatwo spełnić wysokie wymagania konsumentów, gdyż sadownik ekologiczny w porównaniu z innymi producentami owoców ma do dyspozycji zdecydowanie mniej możliwości ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami.
Najważniejsze tematy