r e k l a m a
Partnerzy portalu
Poprawić jakość owoców jagodowych. Rusza projekt Instytutu Ogrodnictwa
26.02.2021autor: Kamila Szałaj
Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję - to główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów.
Pod tytułem projektu „Poprawa jakości roślin i ekonomii w celu bardziej zrównoważonej i wydajnej produkcji owoców jagodowych” kryje się kilka ważnych zagadnień z punktu widzenia zarówno producentów tych owoców, jak i podmiotów je przetwarzających.
- Opracowane technologie mają być zrównoważone ekonomicznie i ekologicznie, mają jednocześnie wpływać na dynamiczny rozwój produkcji wysokiej jakości owoców. Zainteresowanie stron biorących udział w projekcie dotyczy przede wszystkim gatunków takich, jak truskawka, malina, jeżyna oraz porzeczki: czerwone i czarne – informuje dr hab. Agnieszka Masny (prof. IO – PIB), kierownik projektu, kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych skierniewickiego Instytutu.
- Opracowane technologie mają być zrównoważone ekonomicznie i ekologicznie, mają jednocześnie wpływać na dynamiczny rozwój produkcji wysokiej jakości owoców. Zainteresowanie stron biorących udział w projekcie dotyczy przede wszystkim gatunków takich, jak truskawka, malina, jeżyna oraz porzeczki: czerwone i czarne – informuje dr hab. Agnieszka Masny (prof. IO – PIB), kierownik projektu, kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych skierniewickiego Instytutu.
Naukowcy skupią się na zbadaniu wpływu warunków środowiska na inicjację kwitnienia i spoczynek roślin, a także podejmą wyzwanie opracowania innowacyjnych niechemicznych technologii produkcji wolnego od chorób i szkodników materiału szkółkarskiego. Badany będzie także wpływ pyłku (dobór form ojcowskich) na jakość owoców, czyli podjęta próba optymalizacji potencjału produkcyjnego owoców jagodowych dzięki wykorzystaniu zjawiska metaksenii.
r e k l a m a
Ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne wiele upraw z gleby zostaje przeniesionych do pojemników. W projekcie „QualityBerry” będą sprawdzane możliwości zastosowania podłoży w produkcji bezglebowej, jak np. podłoże pozyskane z kory i trocin świerkowych w rynnowej uprawie truskawek. Dodatkowym punktem zainteresowania naukowców będzie także dopracowanie technologii produkcji owoców w systemach ograniczonej ilości stosowanych środków ochrony roślin – produkcja ekologiczna, proekologiczna i integrowana. Nowością w proponowanych badaniach będzie kompleksowe podejście do kwestii szacowania potrzeb nawodnieniowych w uprawie roślin jagodowych, polegające na integracji modułów pomiarowych z telemetrycznym systemem transmisji i analizy danych. Opracowanie tego systemu pozwoli na bardziej precyzyjną kontrolę nawadniania i nawożenia nowych odmian oraz wybór najbardziej ekonomicznych technologii uprawy dla określonych warunków klimatyczno-glebowych.
Owoce jagodowe są mniej trwałe po zbiorze i wymagają innego traktowania pozbiorczego oraz przechowywania. Ulepszenie technologii traktowania po zbiorze truskawek, malin i porzeczek to także jeden z celów założonych do realizacji w projekcie, gdzie dodatkowo optymalizowane będą także warunki przechowywania tych owoców. Celem każdego plantatora jest wyprodukowanie wysokiej jakości owoców, lecz w dalszej kolejności konieczna staje się także – szczególnie w kontekście wielkoobszarowych plantacji, czyli produkcji wielkotowarowej - optymalizacja technologii przetwarzania. W projekcie nacisk zostanie położony przede wszystkim na opracowanie technologii wytwarzania żywności funkcjonalnej, której głównym składnikiem będą owoce jagodowe, a także możliwości dalszego wykorzystania odpadów przy przetwórstwie (np. wytłoki po produkcji soku i przecieru zostaną użyte do opracowania nowych produktów o wysokiej zawartości błonnika).
Źródło: Instytut Ogrodnictwa – PIB
Kamila Szałaj
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a