Poprawić jakość owoców jagodowych. Rusza projekt Instytutu Ogrodnictwa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Poprawić jakość owoców jagodowych. Rusza projekt Instytutu Ogrodnictwa

26.02.2021autor: Kamila Szałaj

Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję - to główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany  w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów. 

Pod tytułem projektu „Poprawa jakości roślin i ekonomii w celu bardziej zrównoważonej  i wydajnej produkcji owoców jagodowych” kryje się kilka ważnych zagadnień z punktu widzenia zarówno producentów tych owoców, jak i podmiotów je przetwarzających.

- Opracowane technologie mają być zrównoważone ekonomicznie i ekologicznie, mają jednocześnie wpływać na dynamiczny rozwój produkcji wysokiej jakości owoców. Zainteresowanie stron biorących udział w projekcie dotyczy przede wszystkim gatunków takich, jak truskawka, malina, jeżyna oraz porzeczki: czerwone i czarne – informuje dr hab. Agnieszka Masny (prof. IO – PIB), kierownik projektu, kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych skierniewickiego Instytutu. 

Naukowcy skupią się na zbadaniu wpływu warunków środowiska na inicjację kwitnienia i spoczynek roślin, a także podejmą wyzwanie opracowania innowacyjnych niechemicznych technologii produkcji wolnego od chorób i szkodników materiału szkółkarskiego. Badany będzie także wpływ pyłku (dobór form ojcowskich) na jakość owoców, czyli podjęta próba optymalizacji potencjału produkcyjnego owoców jagodowych dzięki wykorzystaniu zjawiska metaksenii.

r e k l a m a
Zdrowe sadzonki to początek zdrowej i plennej plantacji. W ramach projektu będą opracowywane technologie uprawy, aby można było wydłużyć okres zbioru owoców oraz równocześnie poprawiać ich jakość poprzez stosowane techniki. Tutaj badane będą różne metody uprawy szpalerowej krzewów, m.in. z użyciem osłon foliowych, jak np. daszki czy techniki cięcia i formowania krzewów.

Ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne wiele upraw z gleby zostaje przeniesionych do pojemników. W projekcie „QualityBerry” będą sprawdzane możliwości zastosowania podłoży w produkcji bezglebowej, jak np. podłoże pozyskane z kory i trocin świerkowych w rynnowej uprawie truskawek. Dodatkowym punktem zainteresowania naukowców będzie także dopracowanie technologii produkcji owoców w systemach ograniczonej ilości stosowanych środków ochrony roślin – produkcja ekologiczna, proekologiczna i integrowana. Nowością w proponowanych badaniach będzie kompleksowe podejście do kwestii szacowania potrzeb nawodnieniowych w uprawie roślin jagodowych, polegające na integracji modułów pomiarowych  z telemetrycznym systemem transmisji i analizy danych. Opracowanie tego systemu pozwoli na bardziej precyzyjną kontrolę nawadniania i nawożenia nowych odmian oraz wybór najbardziej ekonomicznych technologii uprawy dla określonych warunków klimatyczno-glebowych.

Owoce jagodowe są mniej trwałe po zbiorze i wymagają innego traktowania pozbiorczego oraz przechowywania. Ulepszenie technologii traktowania po zbiorze truskawek, malin i porzeczek to także jeden z celów założonych do realizacji w projekcie, gdzie dodatkowo optymalizowane będą także warunki przechowywania tych owoców. Celem każdego plantatora jest wyprodukowanie wysokiej jakości owoców, lecz w dalszej kolejności konieczna staje się także – szczególnie w kontekście wielkoobszarowych plantacji, czyli produkcji wielkotowarowej - optymalizacja technologii przetwarzania. W projekcie nacisk zostanie położony przede wszystkim na opracowanie technologii wytwarzania żywności funkcjonalnej, której głównym składnikiem będą owoce jagodowe, a także możliwości dalszego wykorzystania odpadów przy przetwórstwie (np. wytłoki po produkcji soku i przecieru zostaną użyte do opracowania nowych produktów o wysokiej zawartości błonnika).  

Źródło: Instytut Ogrodnictwa – PIB
                                                                     
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sadownicy chcą zmian w Krajowym Planie Strategicznym WPR

Dyskusja dotycząca nowej perspektywy budżetowej UE jest zdominowana przez tematykę dotyczącą Europejskiego Funduszu Odbudowy. Jest to oczywiście element  bardzo ważny i istotny finansowo dla polskich przedsiębiorców. W cieniu, bez medialnego rozgłosu odbywa się równoległa dyskusja dotycząca Wspólnej Polityki Rolnej i Krajowego Planu Strategicznego, który będzie podstawą do rozdysponowania środków dla polskiej branży rolno-spożywczej. 

czytaj więcej

Małe jabłka w śmiesznych opakowaniach. Włosi stworzyli markę dla dzieci

Na świetny sposób promocji spożycia jabłek wśród dzieci wpadli Włosi. Pakują małe jabłka w atrakcyjne dla maluchów opakowania i sprzedają w sklepach pod marką "Le Piccoline Melinda". 

czytaj więcej

InHort: Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych zostanie otwarte jesienią

Jeden obiekt, wiele możliwości - tak można podsumować inwestycję Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych. Obiekt ma być otwarty już jesienią br.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)