Sprzężony kwas linolowy przeciwko subklinicznej ketozie
Czy podawanie krowom przed wycieleniem sprzężonego kwasu linolowego spowoduje, że będą one chronione przed silnym spalaniem tłuszczu?
W doświadczeniu żywieniowym przeprowadzonym na Węgrzech, mierzono wydajność mleczną, poziom enzymów wątrobowych i metabolitów w osoczu krwi, jako informacji o bilansie energetycznym wieloródek, którym przed, i po wycieleniu podawano sprzężony kwas linolowy (conjugated linoleic acid - CLA).
Do celów badania podzielono 60 krów na trzy równe grupy.
- Grupa 1 otrzymywała już na trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu CLA w dawce 14
- Grupa 2 otrzymała dodatek sprzężonego kwasu linolowego dopiero od dnia porodu
- Obydwu grupom podawano CLA zmieszany z dawką do dnia 77 w pierwszej i 91 dnia w drugiej grupie po wycieleniu
- Grupa 3 kontrolna, otrzymywała dawkę identyczną z obydwoma grupami z wyłączeniem dodatku CLA.
Jakie wyniki uzyskano?
Między 3 i 6 tygodniem po wycieleniu wydajność mleczna krów otrzymujących dodatek kwasu linolowego była wyższa o 4,5 kg od krów z grupy kontrolnej. Jednakże zmierzono niższą zawartość tłuszczu w mleku krów z grup doświadczalnych. BCS na początku doświadczenia był u wszystkich 60 krów relatywnie wysoki, jednak w początkowej fazie laktacji gwałtownie spadł we wszystkich trzech grupach.
Z kolei spadek wartości BCS był wyraźnie wolniejszy u krów otrzymujących paszę z dodatkiem kwasu linolowego. Po wycieleniu stężenie ciał ketonowych wzrosło gwałtownie zarówno w grupach doświadczalnych jak i w grupie kontrolnej, jednak w grupie 1 stężenie to obniżyło się szybciej, niż w pozostałych dwóch grupach.
Dodatek CLA chroni krowy przed ketozą
Wyniki pokazują, iż dodatek sprzężonego kwasu linolowego lepiej zapobiega przed intensywnym spalaniem tłuszczu po wycieleniu, a zarazem zmniejsza ryzyko wystąpienia ketozy, gdy będzie on dodawany krowom już na trzy tygodnie przed planowanym wycieleniem. Równocześnie można wywnioskować, że po zastosowaniu dodatku CLA zmniejsza się zawartość tłuszczu w mleku, jednak wydajność mleczna na ogół rośnie. Dzieje się to niezależnie od momentu rozpoczęcia dodawania CLA.
1. Skutki podawania CLA
Zmienna | Kontrolna | Grupa 1 | Grupa 2 |
Wydajność, kg/dzień | 40,08 | 43,4 | 42,45 |
Zawartość tłuszczu,% | 3,79 | 3,37 | 3,3 |
Zawartość tłuszczu, kg/dzień | 1,48 | 1,45 | 1,39 |
Zawartość białka, % | 3 | 3,04 | 2,92 |
Zawartość białka, kg/dzień | 1,19 | 1,31 | 1,23 |
FCM (3,5%), kg/dzień | 41,31 | 42,28 | 40,9 |
ECM, MJ/dzień | 118,3 | 117,4 | 115,2 |
1) FCM mleko skorygowane o zawartości 4% tłuszczu; 2) ECM (Energy Corrected Milk) |
Zdjęcie: Archiwum
Najważniejsze tematy