Złote mleko - staroindyjskie lekarstwo na infekcje i przeziębienie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Złote mleko - staroindyjskie lekarstwo na infekcje i przeziębienie

21.06.2021

Czym jest Haldi ka doodh czyli Złote Mleko?  Napój ten, zwany również "eliksirem życia", swoje korzenie ma w kulturze hinduskiej. Głównym składnikiem "Złotego Mleka" jest kurkuma, która odpowiada nie tylko za głęboki, złocisty kolor napoju, ale i za większość prozdrowotnych właściwości.

Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem oraz ma działanie przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na wiele układów, wspomagając m.in. pracę serca, pracę stawów a także funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. To tylko nieliczne z zalet złotej przyprawy. Jak przygotować Haldi ka doodh we własnym domu?


Składniki potrzebne do przygotowania Złotego Mleka

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • kardamonu
  • sproszkowanego imbiru
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • kilka plasterków świeżej kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu


Jak przygotować
Haldi ka doodh?

Mleko podgrzać. Dodać po łyżeczce kurkumy i cynamonu oraz szczyptę pieprzu, imbiru i kardamonu. Dodać olej kokosowy i wymieszać, a następnie dodać również plasterki świeżych korzeni imbiru i kurkumy.
Pić gorące, można również osłodzić miodem.

Na zdrowie! :)
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak efektywnie zarządzać dużym gospodarstwem mlecznym?

– Od wielu lat hodowla bydła mlecznego i produkcja mleka przynoszą gospodarstwu około 60% dochodu. I chociaż w ostatnim czasie ceny płodów rolnych wzrosły i proporcja ta może się zmienić, to wydaje się, że produkcja mleka długo pozostanie głównym i – co bardzo ważne – stabilnym źródłem dochodu – poinformowała Anna Rednierska zarządzająca gospodarstwem w Salnie.

czytaj więcej

Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi

Jeśli ktoś obawiał się, że duże ilości mleka mogą przyprawić go o podwyższony cholesterol, może spać spokojnie. 24 marca tego roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że nie ma związku pomiędzy spożyciem mleka a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii.

czytaj więcej

Dlaczego powinniśmy jeść nabiał, zwłaszcza ten tłusty?

Czy lepiej zjeść ser chudy czy tłusty? Co takiego kryje tłuszcz mlekowy? Do czego potrzebny nam wapń i dlaczego warto go konsumować w serze? Na te pytania odpowiedziała nam prof. dr hab. Grażyna Cichosz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)