Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi

19.06.2021autor: Karolina Kasperek

Jeśli ktoś obawiał się, że duże ilości mleka mogą przyprawić go o podwyższony cholesterol, może spać spokojnie. 24 marca tego roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że nie ma związku pomiędzy spożyciem mleka a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii.

Mleko wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi?

Wyniki badań opublikowano w International Journal of Obesity – międzynarodowym czasopiśmie medycznym zajmującym się otyłością. To bardzo szeroko zakrojone badania. Analizom poddano dane pochodzące od 2 milionów osób!

r e k l a m a
Badacze przeanalizowali trzy rozległe studia nad populacjami i dostrzegli, że ludzie pijący duże ilości mleka wykazywali niższe poziomy zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu, choć ich indeks BMI (Body Mass Index – wskaźnik masy ciała) był wyższy niż u niepijących mleka. Dalsze analizy innej grupy badań także wskazują na to, że osoby, które regularnie konsumują mleko, obarczone są o 14% mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę wieńcową.

Naukowcy skoncentrowali się na aspekcie genetycznym w kontekście spożywania mleka. Obserwacji poddali warianty genu odpowiedzialnego u człowieka za produkcję laktazy – enzymu potrzebnego do trawienia laktozy, czyli cukru mlecznego. Szukając osób o wyższym wskaźniku spożycia mleka, stwierdzili, że grupę tę będą stanowić ci, którzy posiadają wariant genu umożliwiający jego trawienie.

Odkryliśmy, że u badanych z odmianą genu pozwalającą trawić cukier mleczny – co uznaliśmy za wskaźnik wyższego spożycia mleka – występują wyższa względna masa ciała i wyższy poziomu tłuszczu, ale jednocześnie niższe stężenia obu cholesteroli. Badani z takim genem rzadziej też zapadali na chorobę wieńcową. Wszystko to pozwala sądzić, że ograniczanie spożycia mleka wcale nie chroni przed chorobą wieńcową – powiedział Vimal Karani, profesor nutrigenetyki i nutrigenomiki.

Wcześniejsze badania nie dawały jasnych wyników

Nowe badania poprzedzone były kilkoma wcześniejszymi, których wyniki okazywały się sprzeczne. Wcześniejsze badania sprawdzały związek między wyższym spożyciem nabiału a chorobami kardiometabolicznymi, takimi jak cukrzyca i otyłość. Uwzględniając niespójności w tych wcześniejszych badaniach, dotyczące wielkości próby badawczej, pochodzenia etnicznego i innych czynników, naukowcy z Reading dokonali tzw. metaanalizy, czyli wielkiej analizy danych pochodzących od 1,9 miliona ludzi.

Nasze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie mleka nie ma większego wpływu na ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Natomiast pozostaje dla nas wciąż niejasne, czy na niższy poziom cholesterolu wpływ ma tłuszcz mleczny, czy też jakiś inny „mleczny czynnik” – powiedział prof. Vimal Karani.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Złote mleko - staroindyjskie lekarstwo na infekcje i przeziębienie

Czym jest Haldi ka doodh czyli Złote Mleko?  Napój ten, zwany również "eliksirem życia", swoje korzenie ma w kulturze hinduskiej. Głównym składnikiem "Złotego Mleka" jest kurkuma, która odpowiada nie tylko za głęboki, złocisty kolor napoju, ale i za większość prozdrowotnych właściwości.

czytaj więcej

Strzelecka Spółdzielnia Producentów Mleka stawia na współpracę z dostawcami

Z Andrzejem Jarmaszem, prezesem i założycielem Strzeleckiej Spółdzielni Producentów Mleka, rozmawia Paweł Kuroczycki

czytaj więcej

Ceny mleka w Niemczech nie pokrywają rolnikom kosztów produkcji

Drożejące pasze, wzrastające wymogi związane z dobrostanem zwierząt powodują, iż coraz mniej niemieckich rolników jest w stanie pokryć całkowite koszty produkcji mleka. Nie pozostaje to bez wpływu na liczbę gospodarstw mlecznych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)