r e k l a m a
Partnerzy portalu
Pijąc mleko obniżasz poziom cholesterolu we krwi
19.06.2021autor: Karolina Kasperek
Jeśli ktoś obawiał się, że duże ilości mleka mogą przyprawić go o podwyższony cholesterol, może spać spokojnie. 24 marca tego roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że nie ma związku pomiędzy spożyciem mleka a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii.
Mleko wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi?
Wyniki badań opublikowano w International Journal of Obesity – międzynarodowym czasopiśmie medycznym zajmującym się otyłością. To bardzo szeroko zakrojone badania. Analizom poddano dane pochodzące od 2 milionów osób!
r e k l a m a
Badacze przeanalizowali trzy rozległe studia nad populacjami i dostrzegli, że ludzie pijący duże ilości mleka wykazywali niższe poziomy zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu, choć ich indeks BMI (Body Mass Index – wskaźnik masy ciała) był wyższy niż u niepijących mleka. Dalsze analizy innej grupy badań także wskazują na to, że osoby, które regularnie konsumują mleko, obarczone są o 14% mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę wieńcową.
Naukowcy skoncentrowali się na aspekcie genetycznym w kontekście spożywania mleka. Obserwacji poddali warianty genu odpowiedzialnego u człowieka za produkcję laktazy – enzymu potrzebnego do trawienia laktozy, czyli cukru mlecznego. Szukając osób o wyższym wskaźniku spożycia mleka, stwierdzili, że grupę tę będą stanowić ci, którzy posiadają wariant genu umożliwiający jego trawienie.
– Odkryliśmy, że u badanych z odmianą genu pozwalającą trawić cukier mleczny – co uznaliśmy za wskaźnik wyższego spożycia mleka – występują wyższa względna masa ciała i wyższy poziomu tłuszczu, ale jednocześnie niższe stężenia obu cholesteroli. Badani z takim genem rzadziej też zapadali na chorobę wieńcową. Wszystko to pozwala sądzić, że ograniczanie spożycia mleka wcale nie chroni przed chorobą wieńcową – powiedział Vimal Karani, profesor nutrigenetyki i nutrigenomiki.
Wcześniejsze badania nie dawały jasnych wyników
Nowe badania poprzedzone były kilkoma wcześniejszymi, których wyniki okazywały się sprzeczne. Wcześniejsze badania sprawdzały związek między wyższym spożyciem nabiału a chorobami kardiometabolicznymi, takimi jak cukrzyca i otyłość. Uwzględniając niespójności w tych wcześniejszych badaniach, dotyczące wielkości próby badawczej, pochodzenia etnicznego i innych czynników, naukowcy z Reading dokonali tzw. metaanalizy, czyli wielkiej analizy danych pochodzących od 1,9 miliona ludzi.
– Nasze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie mleka nie ma większego wpływu na ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Natomiast pozostaje dla nas wciąż niejasne, czy na niższy poziom cholesterolu wpływ ma tłuszcz mleczny, czy też jakiś inny „mleczny czynnik” – powiedział prof. Vimal Karani.
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash
Karolina Kasperek
redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"
Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a