- Jakie są skutki zatuczenia krów i jałówek?
- Co może być dobrym uzupełnieniem żywienie zimowego krów?
- Jaką rolę odgrywa słoma w żywieniu bydła mięsnego?
Stado podstawowe i jałówki reprodukcyjne dobrze jest żywić z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych. Wypas i całodobowe utrzymanie krów z cielętami na pastwisku zapewnia najwyższą efektywność ekonomiczną produkcji wołowiny kulinarnej w stadach mięsnych.
Negatywne skutki zatuczenia krów
Również pasze objętościowe do żywienia zimowego stada, są najlepsze i najtańsze, gdy pochodzą z użytków zielonych. Cennym uzupełnieniem żywienia zimowego mogą być tanie pasze odpadowe z przemysłu rolno-spożywczego pod warunkiem pewności ich pozyskania i dobrej jakości, bo łatwo tracą wartość i pleśnieją. Natomiast popularna kiszonka z kukurydzy nie jest paszą tanią i posiada wysoką koncentrację energii. W żywieniu stada podstawowego może być stosowana w ograniczonych ilościach, by nie zatuczyć krów i jałówek. Zatuczenie powoduje trudne porody i negatywnie wpływa na rozród.
Sam znam hodowców bydła mięsnego, którzy wyeliminowali z żywienia krów mamek kiszonkę z kukurydzy, dzięki czemu sprzedają kukurydzę na pniu hodowcom bydła mlecznego i twierdzą, że takie rozwiązanie znacznie lepiej im się opłaca.
Na pewno kiszonka z kukurydzy jest bardzo dobrą paszą do intensywnego opasu odsadków przeznaczonych na rzeź. Przy dodatku paszy treściwej białkowej np. śruty rzepakowej, można uzyskać satysfakcjonujące przyrosty.
Pasze objętościowe w żywieniu mamek
Szczególną rolę w żywieniu bydła mięsnego spełnia słoma, która daje uczucie sytości, wypełnienia i zaspokaja głód fizyczny. Włókno zawarte w słomie spowalnia przechodzenie treści pokarmowej przez żwacz, co poprawia wykorzystanie innych pasz oraz stymuluje odruch przeżuwania. Jednocześnie słoma służy do regulacji koncentracji składników pokarmowych w dawce oraz stabilizuje konsystencję kału.
W żywieniu krów mamek podstawowe potrzeby pokarmowe zaspokajają pasze objętościowe. Dodatek 1 do 2 kg paszy treściwej na sztukę w ciągu doby może być potrzebny w okresie zwiększonego ich zapotrzebowania, to jest: w szczycie laktacji (dla utrzymania wydajności, gdy cielęta potrzebują mleka), w okresie krycia oraz w ostatnim okresie ciąży (dla dobrej jakości siary i dobrej zdrowotności cieląt) oraz przy niższej wartości pokarmowej pasz objętościowych.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Pixabay