Rolniku, siej rośliny miododajne – skorzystasz ty i pszczoły
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rolniku, siej rośliny miododajne – skorzystasz ty i pszczoły

03.05.2020

Nie tylko zdrowie ludzi czy zwierząt jest bardzo ważne. Wszystkim nam powinno zależeć, aby dzięki dobrze prowadzonym uprawom i dużej ilości naturalnych pożytków zdrowe były także pszczoły, które będą w stanie produkować zdrowy miód. Nie tylko wzmacnia on serce i odporność, ale również koi nerwy i ma właściwości antybakteryjne.

Maciej Smaruj z Modliszewa w powiecie gnieźnieńskim zamiłowanie do pszczelarstwa, jak i samą pasiekę odziedziczył po ojcu Wojciechu. Prowadzi pasiekę hodowlaną zajmującą się hodowlą matek pszczelich, które trafiają do innych pszczelarzy w kraju i za granicą. Jak podkreśla pszczelarz, dobry materiał genetyczny to podstawa – jak w każdej produkcji zwierzęcej. W przypadku pszczół ważne, by były łagodne, miodne oraz odporne na warunki środowiskowe.

Brak doświadczenia powoduje częstą wymianę matek pszczelich 

W ostatnim czasie powstaje wiele nowych pasiek, można powiedzieć, że zrobiła się na nie moda. Jednak wiele osób nie posiada wystarczającego doświadczenia i z tego powodu początkujący pszczelarze ponoszą porażki. Dlatego często muszą wymieniać matki pszczele i rozpoczynać wszystko od nowa.

r e k l a m a
Pozyskujemy też różne produkty pszczele. Oprócz miodu są to pyłek pszczeli, propolis, pierzga. Najbardziej jednak skupiamy się na hodowli matek i to nam zajmuje najwięcej czasu. Musi to być wartościowy materiał genetyczny. Matka pszczela składa 1–2,5 tys. jaj na dobę, więc po dwóch sezonach jej organizm jest na tyle wyczerpany, że należy ją wymienić – mówi Maciej Smaruj.
Maciej Smaruj zajmuje się nie tylko produkcją miodu. Przede wszystkim skupia się na hodowli matek pszczelich, które trafiają do innych pszczelarzy
  • Maciej Smaruj zajmuje się nie tylko produkcją miodu. Przede wszystkim skupia się na hodowli matek pszczelich, które trafiają do innych pszczelarzy

Przez suszę pasieki uzyskają o jedną trzecią mniej plonu

Pszczelarz apeluje do rolników o zachowanie szczególnych środków ostrożności w trakcie prac polowych, zwłaszcza przy stosowaniu środków ochrony roślin. Zwraca uwagę na potrzebę współpracy i budowania dobrych relacji między rolnikami i pszczelarzami. Intensywne rolnictwo, wielohektarowe gospodarstwa, brak miedz i monokultury nastawione na uzyskiwanie wysokich plonów bardzo ograniczają powierzchnie pożytków dla pszczół. Uprawia się głównie ziemniaki, buraki czy kukurydzę. Jest, co prawda, dużo rzepaku i wszystkim wydaje się, że to raj dla pszczół. Tymczasem, zdaniem pana Macieja, rzeczywistość jest zupełnie inna.

W rzepaku stosuje się obecnie duże ilości środków ochrony roślin. Opryski wykonywane są często także w ciągu dnia, również w okresie kwitnienia. Nawet jeśli na różnego typu preparatach widnieje informacja, że są nieszkodliwe i faktycznie pszczoły przeżyją, to przechodzą ich zapachem i nie zostaną później wpuszczone do ula. Tym samym są skazane na śmierć. Warto więc wykonywać wszelkie zabiegi chemiczne jak najpóźniej wieczorem. Wszędzie w Europie zakazuje się nikotynoidów, a u nas wycofano się z tego zakazu, szkodząc w olbrzymim stopniu pszczołom. Również to, że odmiany rzepaku są genetycznie modyfikowane, powoduje, że nie wymagają zapylania, a przez to pszczoły wracają z takich pól bez nektaru i są wręcz agresywne z tego powodu – wyjaśnia rolnik.

Susza także jest wrogiem pszczół, gdyż rośliny wówczas bardzo szybko przekwitają. Rolnicy zbierają niższe plony z pól, a pszczelarze mniej miodu. Wszystko to sprawia, że pasieki uzyskują o jedną trzecią mniej miodu. Dawniej było to 50–70 kg z ula, obecnie – od 15 do 25 kg. Kiedyś sezon trwał do lipca, sierpnia, a teraz pszczoły trzeba często dokarmiać już w czerwcu, bo brakuje pożytków. Cena sprzedaży miodu wynosząca 30–35 zł za 1 kg nie wydaje się więc, zdaniem gospodarzy, wygórowana.
Z 350 uli tylko część znajduje się przy domu, reszta zlokalizowana jest w 8 różnych miejscach przy polach oraz w lasach
  • Z 350 uli tylko część znajduje się przy domu, reszta zlokalizowana jest w 8 różnych miejscach przy polach oraz w lasach
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ogromna tragedia w Mszczonowie – zginęło 2 mln pszczół

Policja z Żyrardowa pracuje przy sprawie dotyczącej niebywałej tragedii pszczelarza. W dwóch pasiekach znaleziono około 2 miliona martwych pszczół. Opryski odpowiadają za śmierć owadów?

czytaj więcej

Dzięki pszczołom plon może być o 80% wyższy! Jak o nie zadbać?

Temat owadów zapylających nie traci na znaczeniu. Rokrocznie, szczególnie wiosną, wielu naukowców poświęca dużo uwagi ich populacji i daje się zauważyć, że te dane są zatrważające. A gdy padnie pytanie: który z gatunków owadów żyjących na ziemi jest najważniejszy? Odpowiedź brzmi – pszczoła.

czytaj więcej

Jakie rośliny warto uprawiać, aby nie zabrakło paszy podczas suszy?

W bieżącym numerze przygotowaliśmy specjalny raport suszowy. O sytuacjach na polach w różnych uprawach mówią nam Czytelnicy z całej Polski. O ocenę sytuacji spytaliśmy też ekspertów od meteorologii. Jak jest – a jest źle – każdy widzi. A co w tej sytuacji robić.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)