„Rasy rodzime naszym dobrem narodowym”
r e k l a m a
Partnerzy portalu

„Rasy rodzime naszym dobrem narodowym”

29.03.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

18 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu odbyła się konferencja pt. „Rasy rodzime naszym dobrem narodowym”. Jakie tematy podjęto podczas spotkania? 

Co znalazło się w programie konferencji „Rasy rodzime naszym dobrem narodowym”?

Konferencję rozpoczęto odczytaniem listu komisarza EU ds. Rolnictwa Janusza Wojciechowskiego.

Zaproszeni prelegenci poruszali wiele tematów przewodnich, wśród których znalazły się m.in.:

  • ochrona zasobów genetycznych ras rodzimych,
  • wdrażanie certyfikacji zwierząt i produktów pochodzących z ras rodzimych objętych marką „Rasa Rodzima” oraz wyjątkowa jakość tych produktów,
  • programy dofinansowania dla hodowców ras rodzimych,
  • warunki objęcia hodowli programem ochrony genetycznej,
  • rola e-bazarku w promocji ras rodzimych w woj. podkarpackim,
  • ekoschematy, krótkie łańcuchy dostaw,
  • opłacalność hodowli ras rodzimych.
r e k l a m a

Zaproszeni goście i uczestnicy podjęli wyczerpujące debaty na temat ras rodzimych 

Podjęto także debaty na poniższe tematy:

  • Czym wyróżniają się rasy rodzime?
  • Jakie są korzyści ras rodzimych dla hodowców i przetwórców?
  • Stosowanie gospodarskich pasz krajowych w żywieniu ras rodzimych.
  • Rasy rodzime jako właściwy kierunek w produkcji ekologicznej.

Do organizacji niniejszej konferencji przyczynili się Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu we współpracy z NSZZ Solidarność RI i Ogólnopolskim Stowarzyszeniem „Wieprz Polski”.

Wśród zaproszonych gości swoja obecnością konferencję uświetnili senator Jerzy Chruścikowski – Przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa, Jan Golba – z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wielu innych przedstawicieli z branży rolniczej.

Wśród uczestników znaleźli się także samorządowcy, rolnicy, członkowie Solidarności RI oraz liczna grupa uczniów szkoły.

Czym jest marka i znak RASA RODZIMA?

Marką „Rasa Rodzima” objęte są obecnie między innymi: Świnia Złotnicka Biała i Pstra, Świnia Puławska, Krowa Polska Czerwona, Owca- Cakiel Podhalański, Kura Zielononóżka.

Zwierzęta objęte systemem certyfikacji będą utrzymywane w tradycyjnych systemach hodowli i żywienia. Wpisuje się to w racjonalne działania związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.  Więcej o zasadach certyfikacji Krajowej Sieć Bioróżnorodności - izoo.krakow.pl.

Logo RASA RODZIMA i jego logo zbiorcze oraz mutacje tego znaku dla każdej rasy rodzimej są opracowywane przez Instytut Zootechniki PIB w ramach realizacji projektu „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt w warunkach zrównoważonego rozwoju”. Logo to będzie podstawą promocji ras rodzimych zwierząt gospodarskich i pozyskiwanych od nich surowców i produktów. 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie CDR w Brwinowie

Fot. arch. red. (D. Stancelewska)

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Europejski Zielony Ład a przyszłość ochrony roślin - konferencja IOR

Z uwagi na trudną sytuację epidemiczną organizatorzy Konferencji Ochrony Roślin – 62. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – PIB zdecydowali się przeprowadzić ją w całości zdalnie.

czytaj więcej

"Zboża - czy jakość zapłaci?" - startują Konferencje Zimowe Syngenty

Tradycyjnie, jak co roku, również sezon 2022 Syngenta otworzy serią Konferencji Zimowych, będących doskonałą okazją do zapoznania się z ofertą firmy, nowościami oraz promocjami.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)