Masz piaszczyste gleby? Postaw na opasy!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Masz piaszczyste gleby? Postaw na opasy!

16.06.2021autor: Józef Nuckowski

Krzysztof Stefański pracuje zawodowo oraz prowadzi gospodarstwo rolne, które przejął po rodzicach. Obok produkcji roślinnej utrzymywane jest bydło opasowe, które w opinii hodowcy – jest dobrym rozwiązaniem dla osób dysponujących słabymi, piaszczystymi glebami.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego rolnicy zdecydowali się na opas tylko buhajków?
  • Jakie cielęta kupują rolnicy?
  • Czym żywione są byczki podczas odchowu?

Hodowla opasów jest mniej opłacalna niż bydło mleczne, ale jest tez mniej czasochłonna

Bydło opasowe w gospodarstwie państwa Stefańskich utrzymywane jest od około 18 lat.

r e k l a m a
Jest to gałąź mniej dochodowa niż hodowla bydła mlecznego, ale za to mniej pracochłonna, dzięki czemu mogę łączyć ją z pracą zawodową – mówi Krzysztof Stefański. – Rozważaliśmy hodowlę czystorasowego bydła rasy limousine, ale mamy zbyt mało pastwisk w pobliżu siedliska. Ponadto, przez cały rok trzeba ponosić koszty utrzymania krowy mamki. W związku z tym wybraliśmy opas buhajów – uzupełnia Anna Stefańska, żona pana Krzysztofa.

Inwestycja w zbyt tanie buhajki może drogo kosztować

W gospodarstwie opasane są tylko buhaje. Krzysztof Stefański zdecydował się na odchów kilkudniowych zwierząt, które kupuje od innych hodowców.

W naszej okolicy dominuje produkcja mleka, więc zazwyczaj kupujemy głównie hf-y. Współpracujemy z kilkoma gospodarstwami, od których kupujemy cielęta. Staramy się unikać kupna cieląt okazyjnie, ze stad o nieznanym statusie zdrowotnym, gdyż taka inwestycja może nas drogo kosztować. Rozważałem zakup odsadków o wadze około 250 kg, ale żeby na nich zarobić, trzeba utrzymywać je do wagi ciężkiej. Pracując zawodowo często jestem poza gospodarstwem i wówczas tylko żona dogląda zwierząt. Starsze buhaje mogą stwarzać problemy, więc kupujemy cielęta i opasamy je tylko do wagi około 600 kg – mówi Krzysztof Stefański.

Posadzka rusztowa nie wchodziła w grę

Dla potrzeb opasów, w 2009 roku hodowcy rozbudowali starą oborę, w której zwierzęta utrzymywane są w kojcach, na głębokiej ściółce, pogrupowane pod względem wielkości i kondycji. Obornik usuwany jest raz w miesiącu.

Gospodarujemy na glebach V i VI klasy bonitacyjnej i obornik jest nam bardzo potrzebny. Dlatego też nie braliśmy pod uwagę utrzymania zwierząt na posadzce rusztowej. Chciałbym podkreślić, że prowadząc gospodarstwo na glebach piaszczystych chów bydła opasowego sprawdza się bardzo dobrze. Na słabych glebach nie za bardzo można zarobić na produkcji roślinnej, ale można wyprodukować pasze dla opasów – mówi Krzysztof Stefański.

  • Krzysztof Stefański utrzymuje opasy na głębokiej ściółce ze słom

Hodowcy oparli produkcję na zakupie małych cieląt

  • Hodowcy oparli produkcję na zakupie małych cieląt

Jak odchowywane są cielęta?

Małe cielęta odchowywane są głównie w budkach wykonanych samodzielnie, ze zbiorników tzw. mauzerów, ustawionych poza oborą.

Po zakupie aplikujemy cielętom witaminy i szczepimy je. W okresie jesiennym i wiosennym obowiązkowo przeciwko zapaleniu płuc. Przez pierwsze 2 miesiące byczki odchowujemy na preparacie mlekozastępczym, a zwierzęta mają także dostęp do musli. Dodajemy im mokre, gniecione ziarno kukurydzy. Po 4–5 miesiącach zaczynamy podawać kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę i mieszankę treściwą sporządzaną w gospodarstwie, w skład której wchodzi: śruta zbożowa, sojowa i rzepakowa i koncentrat białkowy – mówią hodowcy.

Rynek żywca wołowego jest niestabilny

Państwo Stefańscy podkreślają, że na rynku żywca wołowego brakuje stabilizacji.

Sprzedajemy opasy raz w miesiącu, w grupach po 3 sztuki, dzięki temu każdego miesiąca mamy dochód. Niestety, nie mamy wpływu na ceny żywca wołowego, które często drastycznie spadają. W 2019 i 2020 roku były po prostu porażką. Jak tylko pojawiła się informacja o pandemii czy zamyśle wprowadzenia tzw. „Piątki dla zwierząt” od razu ceny mocno spadły. Jedynie fakt, że posiadamy kredyty i zobowiązania w ARiMR powstrzymało nas przed likwidacją produkcji. Do niskich cen dołożyła się też susza w 2018 i 2019, która wpłynęła na znaczne obniżenie plonów kukurydzy i traw. Dzięki temu, że pracowałem poza gospodarstwem, to miałem za co kupić brakującą paszę dla byków. Na szczęście w ubiegłym roku kukurydza, trawy i zboża plonowały bardzo dobrze. W tym roku z ceną żywca jest lepiej niż w poprzednich latach, ale wraz z nią poszybowały w górę ceny dodatków białkowych, paliwa i nawozów – mówią hodowcy.

Krzysztof Stefański wspólnie z żoną Anną prowadzi w miejscowości Kiślaki w gminie Tykocin w powiecie białostockim, gospodarstwo o powierzchni około 30 ha, z czego 13 ha stanowią grunty własne. Na 4,5 ha uprawiana jest kukurydza przeznaczona na kiszonkę, na 6 ha uprawiany jest owies, 6 ha zajmuje żyto ozime, a pozostałą powierzchnię zajmują użytki zielone. Hodowcy utrzymują około 60 opasanych buhajów. Roczna sprzedaż wynosi około 30 do 36 opasów.
  • Krzysztof Stefański wspólnie z żoną Anną prowadzi w miejscowości Kiślaki w gminie Tykocin w powiecie białostockim, gospodarstwo o powierzchni około 30 ha, z czego 13 ha stanowią grunty własne. Na 4,5 ha uprawiana jest kukurydza przeznaczona na kiszonkę, na 6 ha uprawiany jest owies, 6 ha zajmuje żyto ozime, a pozostałą powierzchnię zajmują użytki zielone. Hodowcy utrzymują około 60 opasanych buhajów. Roczna sprzedaż wynosi około 30 do 36 opasów.
Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski
autor Józef Nuckowski

Józef Nuckowski

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Jak wyglądał handel bydłem opasowym w XVII wieku?

„Zwierzęta pędzono lądem, szlakami wołowymi” – brzmi nieco dziwnie, ale to sama historia! Na ciekawe materiały historyczne dotyczące opasu bydła można trafić buszując w sieci. Warto dowiedzieć się, jak to było kiedyś – a było ... oj nie łatwo! 

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

ARiMR nie przyznała dotacji na bioasekurację. Sąd stanął po stronie rolnika

  Rolnik z Wielkopolski już po raz drugi wygrał sprawę o przyznanie dofinansowania na bioasekurację ze środków PROW 2014–2020, o które stara się od listopada 2018 roku. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dwukrotnie odmówiła mu przyznania pomocy na inwestycje zapobiegające ASF. Chodziło o dotację na budowę ogrodzenia chlewni oraz osobnego ogrodzenia magazynu na słomę wykorzystywaną jako ściółka w budynkach inwentarskich.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)