Jak poprawić sytuację hodowców trzody chlewnej?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak poprawić sytuację hodowców trzody chlewnej?

06.09.2022autor: Zuzanna Ćwiklińska

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował diagnozę rynku trzody chlewnej. Związkowcy liczą, że wykorzysta ją zespół do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa by polepszyć sytuację hodowców. Jakie są wnioski z diagnozy i czego oczekuje Polpig?

Co jest jednym z głównych problemów producentów świń?

W swojej diagnozie Polpig poświęca dużo miejsca kwestii importu oraz eksportu. Trend sprowadzania do Polski prosiąt oraz mięsa wieprzowego jest bowiem bardzo silny. W tej chwili ok. 30 proc. rocznego uboju stanowią prosięta z importu. Polpig zauważa, że problem jest złożony, bo gdyby krajowe prosięta miały zaspokoić rynek, potrzebnych byłoby około 200 tys. macior. W Polsce brakuje jednak ferm, w których jest więcej niż 2000 macior, ponieważ rolnicy niechętnie w nie inwestują ze względu na zagrożenie wirusem ASF, bariery administracyjno-prawne oraz sprzeciw społeczności lokalnych. Chcąc dalej rozwijać sektor tuczu, polscy producenci niemal nie mają wyboru i muszą importować prosięta z Holandii czy Danii. 

Według producentów zrzeszonych w Polpig, import żywca to jeden z największych czynników ryzyka dla sektora produkcji wieprzowiny. Może on bowiem błyskawicznie się załamać, gdy pojawi się zagrożenie epizootyczne. Co więcej, nie jest to także korzystne rozwiązanie dla producentów trzody chlewnej z Danii oraz Holandii, ponieważ przystosowali się oni do produkcji prosiąt do tuczu i w sytuacji zagrożenia musieliby utylizować nadwyżkę, której nie udałoby się sprzedać za granicę.

r e k l a m a

Jak rozdrobnienie produkcji wpływa na hodowców trzody chlewnej?

Według Polpig, kolejnym z problemów, które mocno oddziałują na ogólną sytuację producentów świń w Polsce jest rozdrobnienie produkcji. W efekcie, jak podkreślają związkowcy, surowiec jest mniej przydatny do produkcji równych partii produktów wieprzowych. Rozdrobienie ogranicza również standaryzację produkcji oraz podnosi koszty produkcji i skupu żywca.

Potrzeba wiedzy i otwartości na wyzwania wśród hodowców

Zdaniem związkowców ostatnim spośród największych problemów producentów trzody chlewnej jest słaby transfer wiedzy, który skutkuje tym, że niewielu rolników chce się specjalizować w tej branży. Młodzi ludzie są zniechęceni do inwestowania w trzodę chlewną, bo ograniczają ich bariery administracyjne i społeczna niechęć wobec dużych chlewni. Odstraszająco działa także zbyt duże ryzyko, związane z chorobami. Z tego powodu sektor się nie rozwija – brak w nim młodych ludzi, otwartych na nowe wyzwania i innowacje technologiczne. 

Jakie powinny być kierunki rozwoju sektora trzody chlewnej?

Producenci zrzeszeni w Polpig mają swoje sugestie co do tego, w jakich kierunkach powinien rozwijać się sektor trzody chlewnej w Polsce, by zyskać markę na skalę europejską. Ich zdaniem, najważniejszymi składowymi rozwoju na najbliższy czas są: 

  • odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,
  • partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw,
  • dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu, w tym inwestycje w genetykę, żywienie, zdrowie zwierząt oraz elementy zdrowia publicznego,
  • budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw, między innymi negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,
  • budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,
  • tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora, wsparcie inwestycji, walka z fałszywymi poglądami o zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego, zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,
  • zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny poprzez certyfikację produkcji na skalę całego łańcucha produkcyjnego: producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję.

Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Susza nadal dziesiątkuje plony. Które rośliny i gdzie są najbardziej zagrożone?

IUNG podał, że w okresie lipiec-sierpień susza opanowała 11 województw i 14 typów upraw. Gdzie były największe starty?

czytaj więcej
Aktualności

Rolnicy oceniają sytuację w rolnictwie bardzo źle. Powodów jest kilka

Choć trzeci kwartał przyniósł minimalną poprawę sytuacji w rolnictwie, wartość wskaźnika koniunktury rolnej IRG SGH (IRGAGR) (16,9 pkt), jest niższa niż rok temu o 18,8 pkt, co oznacza, że tendencja spadkowa w rolnictwie się pogłębia – wynika z analizy Instytutu Rozwoju Gospodarczego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. 

czytaj więcej

Dopłaty do dobrostanu dla bydła: Co czeka rolników od 2023 r.?

Coraz wyższe koszty produkcji sprawiają, iż przybywa gospodarstw rezygnujących z produkcji zwierzęcej. Jednym z mechanizmów, które mają zachęcić rolników do pozostawania przy tej produkcji, a jednocześnie utrzymywania zwierząt w lepszych warunkach, są dopłaty do dobrostanu. Od przyszłego roku zostaną włączone do ekoschematów. Co rolnik utrzymujący bydło będzie musiał zapewnić zwierzętom, aby otrzymać te dopłaty?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)