Flushing w żywieniu loch - jakie daje korzyści?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Flushing w żywieniu loch - jakie daje korzyści?

15.09.2022autor: Dominika Stancelewska

Po odsadzeniu prosiąt i przemieszczeniu loch do sektora rozrodu zasadniczym celem jest wywołanie rui na 4.–6. dzień po odłączeniu prosiąt. Podobnie jak w przypadku loszek, zalecaną strategią żywieniową jest stosowanie flushingu po odsadzeniu. U wieloródek ze względu na krótszy czas do pokrycia nie zawsze jest on stosowany, a nie powinno tak być. 

Jaki jest cel flushingu po odsadzeniu prosiąt?

Celem tej metody dokarmiania jest bowiem stymulacja wystąpienia rui i uzyskanie pełnej owulacji. Podawanie w odpowiednim okresie witamin A i E (5 dni przed rują) oraz selenu w formie różnych preparatów powoduje występowanie wyraźnego odruchu tolerancji na knura oraz wzrost liczby prosiąt urodzonych w miocie. Po pokryciu dawka paszy powinna być zmniejszona do 2,5 kg. Jeżeli do 8. dnia po odsadzeniu ruja nie wystąpi, powinno się zmienić mieszankę na niskobiałkową.

r e k l a m a

Jak przegrupować lochy po odsadzeniu prosiąt i jak je żywić?

Po kryciu nie zaleca się łączyć w kojcu samic wyraźnie różniących się masą ciała ze względu na ryzyko wystąpienia agresji i walki przy korycie. Nie należy też przegrupowywać ich w 3. tygodniu po inseminacji, ponieważ w tym czasie zachodzi zagnieżdżanie zarodków. Zaraz po kryciu przechodzimy na skąpe niskoenergetyczne żywienie loch, które utrzymuje się zazwyczaj do 90. dnia ciąży. Nadal jednak bardzo ważne jest utrzymanie optymalnej kondycji. Zmniejszenie zapasów tkanki tłuszczowej pod koniec ciąży prowadzi do rodzenia się słabych lub martwych prosiąt, a niezadowalająca kondycja w dniu porodu często jest powodem wcześniejszego brakowania. Również zbyt intensywny wzrost odchowywanych loszek może być przyczyną problemów w późniejszym użytkowaniu rozpłodowym. Stwierdzono, że u zwierząt, które odznaczają się zbyt wysokim tempem wzrostu w okresie odchowu, znacznie częściej występują problemy z kończynami.

Kondycja loch może być wykorzystana w ocenie dobrostanu świń oraz osiąganych wyników produkcyjnych (szczególnie w rozrodzie), a także monitorowania zdrowia. Jest ona odzwierciedleniem prawidłowego żywienia samic w czasie ciąży, kiedy następuje gromadzenie rezerw tłuszczu i białka przed zbliżającym się okresem laktacji. Locha w optymalnej kondycji powinna w możliwie krótkim czasie wyjść z ujemnego bilansu energetycznego, kiedy korzysta głównie z rezerw swego ciała na potrzeby produkcji mleka.

Nie można dopuścić do zbyt dużej utraty wagi przez lochę w okresie karmienia prosiąt

Nadmierna utrata masy ciała w czasie karmienia prosiąt pociąga za sobą krótszy okres użytkowania macior. Zbyt wysoki poziom reakcji anabolicznych, czyli korzystanie z rezerw ciała, w tej sytuacji prowadzi do zachwiania równo­wagi organizmu. Pojawiające się wówczas zaburzenia metaboliczne sprzyjają wystąpieniu różnych schorzeń rzadko spotykanych u loch w odpowiedniej kondycji, w tym syndromu MMA. Nie można dopuścić do tego, by locha straciła za bardzo na kondycji w okresie karmienia prosiąt. Na każde 10 kg straty masy ciała w laktacji kolejny miot może być mniejszy o pół prosięcia. Pojawiają się też wtedy problemy z rują i skutecznością inseminacji.

Odpowiednim żywieniem można zmniejszyć brakowanie loch

Jedną z przyczyn przedwczesnego brakowania loch są niedobory składników mineralnych. U loch wieloródek poziom niektórych składników mineralnych w kościach często jest o 20% niższy w porównaniu z poziomem u młodych loszek, co jest dowodem postępującej demineralizacji kośćca. Zjawisko to występuje głównie u macior charakteryzujących się wybitną produkcyjnością. Lepsze pokrycie zapotrzebowania na mikro­elementy (żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) można uzyskać poprzez podawane ich w formie lepiej przyswajalnych związków organicznych. Prawidłowe żywienie loch prośnych pozwala na uzyskanie licznych miotów charakteryzujących się dobrym wzrostem i rozwojem oraz wydłużenie okresu użytkowania macior.

Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 37/2022 na str. 39. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Dominika Stancelewska

Dominika Stancelewska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jaka locha nadaje się na mamkę dla prosiąt?

Wybierając zwierzęta na lochy mamki, należy zwracać uwagę, aby cechowała je wysoka mleczność i spokojny temperament. W przypadku korzystania z mamek pogorszy się współczynnik wyproszeń stada, czyli średnia liczba porodów przypadająca na lochę w ciągu roku. Przenosi się bowiem prosięta między grupami loch w różnym okresie laktacji. 

czytaj więcej

Rozród świń: jak wspomóc przebieg akcji porodowej u lochy?

Długość porodu u loch zależy od ich kondycji, wieku, stanu zdrowia oraz liczebności miotu, a także od zapewnienia im odpowiednich warunków w chlewni i prawidłowego postępowania z proszącą się lochą. Należy wdrożyć zachowania, które wspomagają przebieg akcji porodowej, zapobiegają gorączce i zaparciom oraz umożliwiają wysoką wydajność macior.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)