Szulkowscy i warzywa kapustne w Brukach

Na gospodarstwie o powierzchni 30 ha w Brukach Unisławskich, Daria i Paweł Szulkowscy uprawiają warzywa kapustne z kierunkiem na markety.
Daria i Paweł Szulkowscy prowadzą gospodarstwo (30 ha) w Brukach Unisławskich i, jak na Bruki przystało, uprawiają przede wszystkim warzywa kapustne – kapusty głowiaste, kalafiory i brokuły. Dodatkowo jest jeszcze dynia. Większość towaru jest kierowana do marketów.
Enza w Brukach
Autumn King, Cheeta, Commander, Gepard, Green Lunar, Green Stelar, Infinity to odmiany kapust zaprezentowane przez firmę Enza Zaden w gospodarstwie państwa Szulkowskich.
fot. Paweł Wechterowicz i Bernard Zioło
Kapusty 18 lipca - kontrolowane uwalnianie azotu
Gospodarze posadzili kilka odmian kapusty głowiastej białej:
- Autumn King;
- Cheeta;
- Commander;
- Gepard;
- Green Lunar;
- Green Stelar;
- Infinity.

fot. Katarzyna Stasilewicz

fot. Krzysztof Kucharski
Na polu zastosowano nawóz Agromaster (ICL), którego zalety wymieniła Diana Wieczorek. Jest to nawóz otoczkowany, powoli uwalniający składniki pokarmowe. Szczególnie ważne jest kontrolowane uwalnianie azotu.

fot. Diana Wieczorek
Dla nikogo nie jest już tajemnicą ubożenie naszych gleb w próchnicę. Joanna Winiecka z firmy Mirpol prezentowała więc granulowany nawóz Humac produkowany z leonardytów i wzbogacający glebę w substancję organiczną. Gospodarz zastosował 500 kg tego nawozu na hektar.

fot. Joanna Winiecka

fot. Autumn King

fot. Cheeta

fot. Commander

fot. Gepard

fot. Green Lunar

fot. Green Stellar

fot. Infinity
Więcej informacji we wrześniowym wydaniu WiOM.
Najważniejsze tematy