r e k l a m a
Partnerzy portalu
Sterowanie zbiorami szparaga
25.05.2020autor: Kamila Szałaj
Różne osłony i ogrzewanie gleby, metoda pędów matecznych oraz przemiennie (co drugi rok), na oddzielnych częściach pola skracanie lub wydłużanie zbiorów. Sprawdźmy, które metody możemy zastosować u siebie.
Fizjologiczną podstawą plonowania szparagów jest zależność pomiędzy plonem wypustek szparaga a ilością cukrów zgromadzonych w karpie w poprzednim roku – zaczął wystąpienie podczas XXI Konferencji Szparagowej prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa UP w Poznaniu.
Około połowa wyprodukowanych cukrów jest gromadzonych w karpie, natomiast pozostała część zużywana jest na wzrost nowych korzeni i pędów, a także na oddychanie rośliny.
Część zgromadzonych cukrów może zostać wykorzystana do oddychania w okresie spoczynku rośliny, dlatego ciepłe zimy nie sprzyjają dobremu plonowaniu. Pozostałe cukry służą do produkcji nowych pędów wiosną, które zbieramy jako plon.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Fizjologiczne aspekty plonowania
Cukry są produkowane przez pędy asymilacyjne latem. Podstawą dobrego plonowania są zdrowe i silne pędy, a także odpowiednio długi okres asymilacji i sprzyjające warunki uprawowe.Około połowa wyprodukowanych cukrów jest gromadzonych w karpie, natomiast pozostała część zużywana jest na wzrost nowych korzeni i pędów, a także na oddychanie rośliny.
Część zgromadzonych cukrów może zostać wykorzystana do oddychania w okresie spoczynku rośliny, dlatego ciepłe zimy nie sprzyjają dobremu plonowaniu. Pozostałe cukry służą do produkcji nowych pędów wiosną, które zbieramy jako plon.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a