Sałaty na wiosnę i lato
W maju na dobre królują już polskie sałaty – jedne z bardziej znanych nowalijek. Jak rosną w gospodarstwach koło Warszawy?
Gospodarze w uprawie sałaty specjalizują się od 21 lat.
– Nie miałam wcześniej do czynienia z uprawą warzyw, mąż pochodzi z rodziny ogrodniczej – mówi pani Jolanta. Co jest trudne w uprawie sałaty? Nie jest to skomplikowana produkcja. Trzeba ją lubić, ja ją lubię.
Odmiany
Gospodarze uprawiają odmiany sałaty masłowej – Jolito, Tombelo, liściowej – Lozano, Locarno, Langero (lepsza na lato), Carmesi, Limassol z firmy Rijk Zwaan, rzymskiej – Colbiana (Enza Zaden). Sadzą też w letniej uprawie ogórek partenokarpny odmiany Mirabelle (Seminis). W tym roku będzie rósł w 6 tunelach – na 1000 m2. Mimo że są inne, nowsze i wymagające mniejszego nakładu pracy, to ta jest bardzo plenna.
– Z firmą Rijk Zwaan współpracuję długo. Znam te odmiany, testuję też nowości, sprawdzają się w mojej produkcji. Kupuję głównie nasiona otoczkowane – mówi gospodyni. – Nie są tanie, ale moim zdaniem łatwiej je wysiewać.
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy