Na świeżo i do przetwórni
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Na świeżo i do przetwórni

06.06.2020autor: Kamila Szałaj

Na polu z warzywami trzeba być, z warzywami trzeba żyć – mówi Filip Pawlik, uprawiający siedem gatunków warzyw w różnych terminach i technologiach. Ma więc codziennie czego pilnować i doglądać. 

Pierwszym towarem wychodzącym wiosną z gospodarstwa Filipa Pawlika jest rzodkiewka, produkowana na powierzchni 3 ha w siedmiu rzutach. 

– Ten rok nie jest optymalny dla rzodkiewki – mówi Pawlik.- Słabe były wschody, bo sucho i zimno. Pierwszą zasialiśmy 26 lutego (2 miliony nasion na hektar), połowę przykryliśmy włókniną, połowę nie, żeby zbiory zazębiły się. Pół hektara zawsze rwiemy 3 dni, w tym sezonie tylko 1 dzień przez słabą obsadę. A wszystko było robione jak zawsze. Daliśmy na hektar 400 kg Ultra 8 – 8-20-30 (5). Wspomagamy glebę bakteriami BacterPlant. Pryskamy przed siewem 1 kg preparatu rozpuszczonym w 400 l wody. 

– Wreszcie mamy biologiczny preparat Delia Stop na śmietkę kapuścianą – mówi zadowolony plantator. I dodaje: Uszkodzenia zgrubień są naprawdę nieliczne. Opryskujemy pole bezpośrednio przed siewem – 200 g/ha w 300 l wody. Mieszamy preparat z glebą. Mamy wypraktykowane 3 odmiany rzodkiewki: Tinto, Valerie, Belsay. Liczy się jednoczesne wyrównanie zgrubień i brak przestrzałów. Nie bez znaczenia jest też cena nasion. Za milion płacimy 3 tys. zł, inna firma za tę ilość żąda 4500 zł. 

Cały artykuł przeczytasz w czerwcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Por od 20 lat

Sołtys wsi Żabikowo – Jan Mydlarz, wspierany przez żonę i dwóch synów – od lat jest znany z produkcji warzyw doskonałej jakości – wielu gatunków, odmian, terminów uprawy. Zastałam rodzinę podczas sadzenia kolejnej partii pora. 

czytaj więcej

Sałaty na wiosnę i lato

W maju na dobre królują już polskie sałaty – jedne z bardziej znanych nowalijek. Jak rosną w gospodarstwach koło Warszawy? 

czytaj więcej

Pomidory: opóźniony termin sadzenia nie uchronił przed przymrozkami

Pogoda nie rozpieszcza plantatorów warzyw. Chłodne noce z przymrozkami, który zdarzyły się w tym roku już po Zimniej Zośce, spowodowały przemarznięcia m.in. pomidorów. Sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja w zagłębiu produkcyjnym tych warzyw w woj. kujawsko-pomorskim. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)