Rabarbar - charakterystyka odmian
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rabarbar - charakterystyka odmian

27.05.2021autor: Katarzyna Wójcik

Rabarbar to warzywo sprowadzone do Europy w XVI wieku z regionów północno-wschodniej Syberii. Nieco zapomniane, a obecnie przeżywające renesans. Ze względu na swoje walory smakowe i orzeźwiające cieszy się rosnącym zainteresowaniem.

Jest uprawiany na skalę przemysłową i amatorsko. Ponieważ jest warzywem wieloletnim wymaga stanowiska o dobrej kulturze przede wszystkim nie zachwaszczającego się. Karpy sadzimy jesienią lub wczesną wiosną w rozstawie  1,2 x 1,2 m lub 1,5x 1,5 m.

Prowadząc uprawę należy zwrócić uwagę na bardzo staranne wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, zapobieganie zachwaszczeniu i rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników. Ochrona chemiczna jest utrudniona ze względu na bardzo małą ilość zarejestrowanych środków ochrony roślin. Ważne jest systematyczne usuwanie pędów kwiatostanowych. Rabarbar jest odporny na niskie temperatury, a zdrowe karpy doskonale zimują nawet przy kilkunasto stopniowych mrozach. Natomiast późnowiosenne przymrozki mogą uszkadzać wyrośnięte młode ogonki.

Należy pamiętać, że od maja do sierpnia wzrastają wymagania wodne rabarbaru. Planując produkcję czy choćby uprawę amatorską warto zapoznać się z charakterystyką poszczególnych odmian.

W Stacji Doświadczalnej w Szczecinie Dąbiu badano 9 odmian różniących się pokrojem, wczesnością, długością i wybarwieniem ogonków liściowych oraz kształtem przekroju poprzecznego ogonka i  skłonnością do wybijania w pęd kwiatostanowy.

Oto krótka charakterystyka poszczególnych odmian:
  • Lider – odmiana bardzo wczesna, o  pokroju lekko wzniesionym. Ogonki na całej długości wybarwione na czerwono, średniej długości, gładkie z małym żebrowaniem na stronie grzbietowej. Miąższ różowy.
  • Lipskiego – odmiana wczesna do średnio wczesnej, o dużych ciemno zielonych liściach, o pokroju półwzniesionym. Charakteryzuje się długimi, grubymi ogonkami o zabarwieniu jasno zielonym, u podstawy przebarwionymi na czerwono. Miąższ zielony. Cechuje się małą skłonnością do wybijania w pęd kwiatostanowy.
  • Aligator – odmiana bardzo wczesna, o dużych, jasno zielonych, silnie pęcherzykowatych liściach. Pokrój półwzniesiony. Ogonki bardzo długie, szerokie, o średniej grubości, u podstawy wybarwione jednolicie na czerwono, poniżej blaszki występują cętkowane przebarwienia skórki. Odmiana ta podobnie jak Lider charakteryzuje się szybkim wzrostem w okresie wiosennym.
  • Leon – odmiana wczesna o pokroju wzniesionym i bardzo długich ( do 80 cm ), pięknie wybarwionych na czerwono ogonkach. Charakteryzuje się bardzo małą zawartością włókna i różowym miąższem. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
  • Królowa Bona – odmiana średnio wczesna o liściach ciemnozielonych z silnie pofalowanymi brzegami blaszki liściowej. Ogonki liściowe średniej długości, bardzo szerokie ( do 4,3 cm ), wybarwione na ciemno czerwony kolor. Miąższ różowy. Mała skłonność do wybijania w pęd kwiatostanowy.
  • Koral – odmiana wczesna do średnio wczesnej, pokrój półwzniesiony. Ogonki liściowe średnio długie, szerokie, u podstawy wybarwione na czerwono, wyżej w cętki, z dość silnym żebrowaniem po stronie grzbietowej. Odmiana o średniej skłonności do wybijania w pęd kwiatostanowy.
  • Liliput – odmiana średnio wczesna o pokroju wzniesionym i liściach ciemno zielonych. Ogonki krótkie, szerokie, cienkie, ładnie wybarwione na kolor czerwony, z bardzo małą zawartością włókna. Miąższ różowy. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
  • Purpurowy – odmiana średnio wczesna, o pokroju lekko wzniesionym. Ogonek liściowy średniej długości i średniej szerokości, u podstawy wybarwiony na czerwono, w połowie długości przebarwienia w cętki, poniżej blaszki  zielony. Miąższ różowy.
  • Wiśniowy – odmiana średnio wczesna o falowanych, ciemno zielonych liściach i wzniesionym pokroju. Ogonek długi, szeroki, gruby u podstawy czerwony, w połowie długości w cętki, poniżej blaszki liściowej zielony. Nie wybija w pęd kwiatostanowy.
Grażyna Sędłak SDOO Szczecin Dąbie
autor Katarzyna Wójcik

Katarzyna Wójcik

Redaktor naczelna magazynu WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Redaktor naczelna magazynu "WIOM – warzywa i owoce miękkie"

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bronisze: rekordowe ceny koperku i kalafiora

Na Rynku Hurtowym w Broniszach rekordowe ceny osiąga koperek. Wyjątkowo drogie są także kalafiory. Potaniały natomiast warzywa spod osłon.

czytaj więcej

Bronisze: ceny warzyw poleciały ostro w dół

Na Rynku Hurtowym w Broniszach są już dostępne wszystkie warzywa z krajowych upraw. Ale nastąpiło załamanie ich cen. 

czytaj więcej

Bronisze: ubiegłoroczne warzywa w rekordowych cenach

Na Rynku Hurtowym w Broniszach rekordowe ceny notują ubiegłoroczne warzywa. Pojawiła się już zielona papryka, ale największą furorę robią truskawki. Obejrzyj naszą filmową relację z Bronisz!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)