- Chłodna wiosna spowodowała spore opóźnienia w dostawach młodych gatunków – nawet o miesiąc. Dlatego ubiegłoroczne warzywa są drogie - bo długo czekały na swoich "następców" – wyjaśnia nam Maciej Kmera, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Dodaje, że tendencja ta wyhamowuje wraz ze wzrostem dostaw polskiej tegorocznej marchwi, kapusty czy buraków.
Drogie są nadal warzywa spod osłon, choć z dnia na dzień ich ceny też spadają. To wynik spóźnionej wiosny i niskich plonów. Znajduje to odzwierciedlenie najbardziej w przypadku fasoli szparagowej, która notuje rekordowe jak na drugą dekadę czerwca ceny - 18 zł/kg.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach pojawiła się długo oczekiwana pierwsza krajowa zielona papryka.
- Całe szczęście, że są już dostawy tej papryki, ponieważ holenderska jest bardzo droga. A nasza kosztuje 6 zł/kg - wyjaśnia Kmera.
Ekspert zaznacza, że dość niskie ceny notują kalafiory i brokuły, za które kupcy płacą 2-3 zł za sztukę.
- Tanie są też ogórki - po 1,5 zł/kg oraz pomidory – po 3,5 zł/kg - zauważa Kmera.
Do tej pory zaporowe ceny - 40 zł/kg - trzymał bób. Ale na przestrzeni ostatnich dni mocno staniał - do 22 zł/kg.