Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

29.04.2021autor: Kamila Szałaj

W najnowszym odcinku programu „Prosto z Pola” odwiedziliśmy gospodarstwo Mateusza Szczepaniaka z Kuchar w woj. łódzkim. Sprawdziliśmy, jaki jest stan bobu i wysianej niedawno marchwi. Podpatrzyliśmy też sadzenie selera i porozmawialiśmy o doświadczeniu odmianowym pietruszki. Cały odcinek „Prosto z Pola” obejrzysz pod artykułem!

Mateusz Szczepaniak zajmuje się produkcją warzyw od lat. Na 13 hektarach uprawia bób, pietruszkę, marchew i selera. 

Na jego polu trwa właśnie sadzenie selera z przeznaczeniem na świeży rynek.

- To kolejny sezon, gdy wysadzam odmianę Prinz na wczesny zbiór. Następnie będę wysadzał odmianę Diamant. Rozsadę produkujemy sami w tunelu foliowym.  W tym roku postawiliśmy na nasiona otoczkowane – otoczkę też zrobiliśmy sami. Wschody były dość dobre, chociaż Prinz wschodził troszkę słabiej niż Diamant. Spodziewam się plonów na poziomie 60-65 ton/ha – mówi Szczepaniak. 

Gospodarz od kilku lat stosuje preparaty biologiczne, a w tym sezonie zwiększył ich udział. Do tej pory stosował fungicyd oparty o grzyb pasożytniczy w celu ochrony przed zgnilizną twardzikową. Teraz sięgnął po dwa inne preparaty o szerszym spektrum działania.

- Widzę dobre efekty stosowania takich środków. Seler ma bardzo dobrą jakość, będzie też wolny od pozostałości środków ochrony roślin – zaznacza Szczepaniak.

W tym roku na dwóch hektarach gospodarz założył doświadczenie , w którym porównuje kilka odmian pietruszki, by dowiedzieć się, jakie najlepiej sprawdzą się na jego glebie. W teście biorą udział: Arat, Eagle, Navajo, Comanche, Ołomuńcka i Hermes.

- Wpadłem na to, żeby porównać kilka odmian pietruszki, ponieważ towar na świeży rynek musi być krystaliczny, jak z katalogu. Na własnej skórze chciałem się przekonać, jak te odmiany wypadną. Przeważająca jest odmiana Navajo z hodowli Novisem – zasiałem ją na powierzchni 1 ha – zaznacza pan Mateusz.

Jeśli zaś chodzi o marchew, gospodarz wysiał trzy odmiany: Laguna, Brillyance i CRX 13369. 

- Tak dobrałem odmiany, żeby troszeczkę rozciągnąć zbiór. Laguna i Brillyance  wychodziły u mnie najlepiej - mają bardzo dobre wschody i po umyciu towar jest atrakcyjny. CRX 13369 testujemy po raz pierwszy – podkreśla rolnik.

Sporym problemem w uprawie marchwi u pana Mateusza jest połyśnica marchwianka.

- W tamtym roku mimo że miałem wystawione pułapki, a zabiegi robiłem w odpowiednim czasie, potrafiły trafić się marchewki bądź pietruszki, gdzie widać było żerowanie tego szkodnika – wyjaśnia. 

Dużą część areału w gospodarstwie Szczepaniaka zajmuje bób. Częściowo jest sadzony z rozsady, a częściowo wysiewany. Rozsadę pan Mateusz produkuje sam - 65 tys. sztuk./ha. Uprawia trzy odmiany: wczesny Bizon oraz późniejsze Bachus i Rambos. Niestety, spore szkody w tej uprawie robią sarny, które potrafią zjeść rośliny wraz z korzeniami. 

Więcej o uprawie warzyw w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka dowiesz się z poniższego filmu!

Przypominamy, że przez cały sezon wraz z naszą kamerą będziemy odwiedzać producentów warzyw w całej Polsce i pytać o stan plantacji. Śledź na bieżąco nasze relacje!

r e k l a m a
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sposoby pakowania młodych warzyw

Wszystkie młode warzywa mają cienką skórkę, delikatną tkankę, odznaczają się wysoką intensywnością oddychania i należą do grupy warzyw nietrwałych. Trzeba je traktować z dużą ostrożnością.

czytaj więcej

Prosto z pola odc. 4: kondycja truskawek w gospodarstwie Janusza Krakowiaka

W najnowszym odcinku programu „Prosto z Pola” odwiedziliśmy gospodarstwo Janusza Krakowiaka z miejscowości Stróżewko k. Załusk. Sprawdziliśmy, jaki jest stan truskawek po wiosennych przymrozkach. Porozmawialiśmy też o ich uprawie i zbiorze. Cały odcinek „Prosto z Pola” obejrzysz pod artykułem!

czytaj więcej

Niełatwa uprawa pomidorów gruntowych

W okolicach Włocławka pomidory gruntowe dla przetwórstwa uprawia się od ponad 40 lat. Jednak z różnych przyczyn powierzchnia uprawy spada. Jakie są tego powody?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)