Innowacje dla oszczędności pod osłonami: Czy lampy LED mogą zastąpić sodowe?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Innowacje dla oszczędności pod osłonami: Czy lampy LED mogą zastąpić sodowe?

03.03.2021

Światło trzeba rozpatrywać w kilku aspektach. Jak zróżnicowane widmo światła wpływa na plonowanie warzyw? Czy lampy LED mogą zastąpić lampy sodowe?

Podczas naszego webinarium "Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami" profesor Jadwiga Treder z Instytutu Ogrodnictwa przedstawiła wyniki badań w zakresie doświetlania roślin. 

Jeśli chcemy w Polsce prowadzić produkcję ogrodniczą, jesienią i zimą konieczne jest doświetlanie roślin, gdyż sumaryczna ilość światła DLI (Daily Light Integral) rocznie wynosi średnio 21–25 µmol/s/m2/dzień. Tymczasem zapotrzebowanie papryki wynosi 100 µmol/s/m2/dzień, ogórka – 150, a pomidora 185. Znaczenie dla roślin ma nie tylko intensywność światła, ale również długość dnia i skład widma.

W doświadczeniach porównywano efekty stosowania lamp wysokoprężnych sodowych (HPS) i ledowych o różnym widmie. Do badań wykorzystywano różne gatunki roślin na różnych etapach rozwoju. 

Sprawdzano m.in. wpływ oświetlenia na rozsadę pomidora. Wykorzystano lampy sodowe 400 W i ledowe 110 W, dające światło czerwone, niebieskie i bliską podczerwień. Mierzono natężenie wymiany gazowej liści, natężenie zielonej barwy liści oraz wzrost roślin. Wyniki były następujące: zarówno wymiana gazowa, jak i natężenie transpiracji były bardzo zbliżone pod lampami sodowymi i ledowymi. Większe natężenie zielonej barwy liści prezentowały rośliny pod lampami ledowymi. Rośliny pod ledami były niższe, ale w przypadku rozsady to wynik pozytywny, zwłaszcza że rośliny tworzyły też grubsze pędy.

Rozsada ogórka była najwyższa pod ledami czerwonymi, pod niebieskimi bardziej zwarta, ale plon uzyskany z tych roślin był niższy.
r e k l a m a

Pomidor Tomimaru Muchoo

Rośliny doświetlano przez 18 godzin (od 5.00 do 23.00) różnymi lampami – sodowymi i ledowymi. W jednej kamerze górne oświetlenie zapewniały lampy HPS, a między rzędami roślin umieszczono ledy. Wartość progowa (włączanie i wyłączanie) wynosiła 130 W. Rośliny posadzono 1 października. Plon oceniano po 3 miesiącach uprawy. Najwyższy plon dały rośliny pod ledami białymi. Najwcześniej zaczęły owocować rośliny doświetlane HPS i kombinacją HPS z góry i LED między rzędami. Więcej owoców dużych i średnich uzyskano przy oświetleniu ledowym. Najwyższym briksem charakteryzowały się owoce doświetlane lampami sodowymi (HPS).

Doświetlanie sałaty

Badano m.in. wpływ wzrastającego udziału światła niebieskiego w widmie lamp LED na wybarwienie sałaty dębolistnej – odmiany Rouxai. Efektem było coraz bardziej intensywne brązowo-bordowe zabarwienie liści. Rośliny doświetlano w godzinach 2–18, przy progu 200 W. Natężenie światła wynosiło 100–110 µmol/s/m2.

Cały zapis wystąpienia prof. Jadwigi Treder obejrzyj poniżej!
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pomidor doświetlany w sezonie 2020/2021

W połowie marca firma De Ruiter Seeds i Delphy zorganizowały webinarium dla producentów uprawiających doświetlane pomidory malinowe odmiany Tomimaru Muchoo.

czytaj więcej

Z wizytą w największej w Polsce szklarni w Siechnicach. Zobacz film!

25 lutego odbyło się nasze pierwsze spotkanie dotyczące upraw szklarniowych – Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami. Zapraszamy do obejrzenia filmu z wizyty w Przedsiębiorstwie Produkcji Ogrodniczej „Siechnice”!

czytaj więcej

Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami. Szklarnia bąbelkowa

Podczas naszego webinarium "Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami" rozmawialiśmy m.in. o szklarni bąbelkowej, która jest innowacyjnym systemem, stworzonym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z dwoma przedsiębiorstwami z Norwegii i jednym z Holandii. Całą wypowiedź Luizy Dawidowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu znajdziesz pod artykułem!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)