r e k l a m a
Partnerzy portalu
Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami. Szklarnia bąbelkowa
05.03.2021autor: Kamila Szałaj
Podczas naszego webinarium "Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami" rozmawialiśmy m.in. o szklarni bąbelkowej, która jest innowacyjnym systemem, stworzonym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z dwoma przedsiębiorstwami z Norwegii i jednym z Holandii. Całą wypowiedź Luizy Dawidowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu znajdziesz pod artykułem!
Luiza Dawidowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiedziała o aktywnej cieplarni BBBLS jako przykładzie produkcji pomidora w obiegu zamkniętym. Aktywna cieplarnia BBBLS (Bionic Bubble Buildings – Light and Sunny), potocznie zwana szklarnią bąbelkową, jest innowacyjnym systemem, stworzonym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, we współpracy z dwoma przedsiębiorstwami z Norwegii i jednym z Holandii. Pilotażowy obiekt o powierzchni 40 m2 skonstruowano w Drammen w Norwegii, a następnie w pełni wyposażoną cieplarnię BBBLS o powierzchni 120 m2 zbudowano na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kolejny tego typu obiekt, o powierzchni aż 1500 m2, powstał w Sem w Norwegii.
W cieplarni BBBLS ściany i dach zbudowane są z podwójnej warstwy foli z pustą przestrzenią pomiędzy nimi o szerokości 50 cm. Koszt budowy takiej cieplarni na razie jest wyższy niż tradycyjnej szklarni, ale można zaoszczędzić na kosztach eksploatacyjnych. A poza tym trwają końcowe prace nad konstrukcją, której wybudowanie będzie tańsze.
Generatory wytwarzają pianę ze środka pianotwórczego (może to być np. mydło w płynie), którą pompują pomiędzy warstwy folii w celu wypełnienia powstałej wnęki. Kiedy pogoda lub silne światło dzienne tego wymagają, bańki mydlane wypełniają przestrzeń pomiędzy foliami i 10-krotnie wzmacniają izolację. Kiedy izolacja nie jest już potrzebna, pęcherzyki są usuwane, aby umożliwić maksymalną transmisję światła. Cieplarnia BBBLS potrafi sama izolować termicznie poszczególne części ścian lub dachu.
Obecnie aktywna cieplarnia może być wykorzystywana przez ogrodników do produkcji na dużą, komercyjną skalę.
Cały zapis wystąpienia Luizy Dawidowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oglądaj poniżej!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a