Fasola szparagowa do przetwórstwa. Ciekawe nowości odmianowe
We wrześniu w Jacewie k. Inowrocławia odbyło się nasze spotkanie fasolowe z przetwórnią Greenyard Frozen Poland. Swoje odmiany zaprezentował m.in. PNOS Ożarów Mazowiecki. Zobacz film pod artykułem!
Podczas naszego spotkania z przetwórnią Greenyard, na plantacji Katarzyny i Marcina Weberów pod Inowrocławiem firma PNOS Ożarów Mazowiecki zaprezentowała najnowsze i sprawdzone odmiany fasoli z hiszpańskiej hodowli Semillas Fito. Wśród nich znalazła się wczesna 60-dniowa odmiana Gaudi.
- Gaudi to nowa fasola na polskim rynku, ale znalazła wielu zwolenników. Jest to typ fasoli o cienkim strąku nie posiadającym łyka, o średnicy 7 mm i długości 13–15 cm. Na roślinie Odmiana ta ma długie okno zbioru. Odmiana ta jest bardzo plenna, wysokość roślin dochodzi do 60 cm. Są one sztywne, nie mają tendencji do wylegania. Poza tym wykazują odporność wobec wirusa zwyklej mozaiki i antraknozy. Na roślinie znajduje się ok 35-40 strąków. Odmiana ta nadaje się typowo do zbioru mechanicznego. Myślę, że Gaudi stanowi doskonałe wypełnienie rynku – mówi Dariusz Kacprzak z PNOS-a.
Kolejną prezentowaną odmianą z kolekcji Semilas Fito była fasola Barcino, nadająca się do przemysłu przetwórczego.
- To fasola średniowczesna o 62 dniach wegetacji. Strąki mają długość 12-14 cm, a ich średnica wynosi 9-10 mm. Wysokość roślin dochodzi o 50 cm. Podobnie jak Gaudi ma odporność na wirusa zwyklej mozaiki i antraknozy – dodał Kacprzak.
PNOS zaprezentował także odmiany Voltran i Oriola.
Więcej o odmianach z oferty PNOS Ożarów Mazowiecki dowiesz się z filmu!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy