Organizacje drobiarskie apelują o wycofanie zakazu stosowania pasz GMO
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Organizacje drobiarskie apelują o wycofanie zakazu stosowania pasz GMO

25.11.2022autor: Karol Pomeranek

– Krajowe organizacje drobiarskie z ogromnym zaskoczeniem przyjęły informację dotyczącą wprowadzenia od 1 stycznia 2024 roku zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego podjętą podczas posiedzenia Rady Ministrów w dniu 2 listopada br. – alarmuje zespół ds. drobiarstwa Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich.

Polski drób nie będzie konkurencyjny

Sygnatariusze apelu są poważnie zaskoczeni i zaniepokojeni faktem, że w trakcie całego procesu konsultacyjnego powyższy projekt przewidywał przedłużenie obowiązującego moratorium o kolejne 4 lata. Tymczasem podjęta przez stronę rządową decyzja dot. wprowadzenia zakazu od 2024 roku została przyjęta – jak zaznaczają – bez jakichkolwiek konsultacji ze środowiskiem rolniczym i będzie rodzić ogromne negatywne skutki dla sektora. 

Jak podkreślają, w tak trudnym dla branży czasie (Covid–19, grypa ptaków, wzrost cen pasz, koszty energii, konkurencja z mięsem drobiowym z Ukrainy) wprowadzenie zakazu stosowania GMO w żywieniu drobiu, doprowadzi do znacznego wzrostu kosztów produkcji i co za tym idzie utraty konkurencyjności polskiego sektora mięsa drobiowego, któremu grozi załamanie.

Zwracają jednocześnie uwagę, że w żadnym innym państwie członkowskim nie wprowadzono dotychczas zakazu stosowania soi GMO, w efekcie czego polski drób na terenie UE oraz na wszystkich rynkach eksportowych będzie musiał konkurować z mięsem opartym o znacznie tańsze pasze GMO.
Branża drobiarska opowiada się za intensyfikacją działań, zarówno na szczeblu krajowym jak i UE, mających na celu zwiększenie podaży pasz wytworzonych na bazie krajowych roślin białkowych, jednak ich wdrażanie powinno odbywać się w taki sposób, aby nie prowadziło do obniżenia konkurencyjności polskiej branży drobiarskiej – proponują.
r e k l a m a

Drobiarze apelują o wycofanie się ze złych rozwiązań

Przedstawiciele organizacji drobiarskich liczą na zrozumienie przedstawionych argumentów i apelują o wycofanie się z rozwiązań, które będą miały drastyczne skutki ekonomiczne dla hodowców oraz przemysłu drobiarskiego
– Liczymy na konstruktywny dialogu ze środowiskiem rolniczym, wskazując na naszą otwartość w wypracowywaniu rozwiązań istotnych dla sektora rolno spożywczego. 
Jednocześnie w pełni zgadzają się z treścią uzasadnienia przygotowanej przez MRiRW ustawy, która odsuwała zakaz stosowania pasz GMO o 4 lata: 

„(…) obecna sytuacja związana z wywołaną przez Rosję wojną z Ukrainą oraz utrzymująca się pandemia COVID–19 z pewnością nie sprzyja podejmowaniu kroków prawnych mogących negatywnie oddziaływać na sektor produkcji pasz i produkcji zwierzęcej, w tym przede wszystkim produkcji drobiarskiej, która jest największym odbiorcą mieszanek paszowych i importowanej śruty sojowej” – przypominają w odezwie.

Porozumienie Rolnicze Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich: Jakie będą konsekwencje wprowadzenia od 1 stycznia 2024 roku zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego:
  • Dramatyczne pogorszenie konkurencyjności produkcji drobiarskiej oraz ograniczenie możliwości eksportowych
    • Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i co się z tym wiąże, znaczącym odbiorcą pasz. 
    • Ponad 50 % tej produkcji jest przeznaczone na eksport. 
    • Rozwój tego sektora był możliwy dzięki wytwarzaniu wysokiej jakości produktów przy zachowaniu dyscypliny związanej z kosztami produkcji. 
    • Pasze stanowią niezmiernie istotny czynnik kosztotwórczy, odpowiadający za ponad 70% kosztów produkcji drobiu. 
    • Wejście w życie zakazu zmniejszy konkurencyjność tego sektora, w szczególności, że żadne państwo Unii Europejskiej nie wprowadza podobnego zakazu. 
    • W wymiarze międzynarodowym należy też zauważyć, że bardzo ważną konsekwencją wejścia w życie niniejszego zakazu będzie zastąpienie krajowych produktów pochodzenia zwierzęcego tańszymi, sprowadzanymi z innych krajów UE i państw trzecich, które to będą pozyskiwane od zwierząt karmionych paszami GM. Należy tutaj dodać, że w przypadku państw trzecich zagrożenie jest nie tylko ekonomiczne ale i jakościowe, gdyż wymogi produkcyjne w Polsce i UE są dużo wyższe niż w innych regionach świata.
    • Oprócz znacznego wzrostu kosztów należy oczekiwać problemów związanych z dostępnością pasz z uwagi na brak zamienników dla śruty sojowej GMO, w szczególności w tak krótkim czasie. 
    • Produkcja białek roślinnych w Polsce jest z jednej strony niewystarczająca a drugiej nie jest możliwe, ze względów żywieniowych zastąpienie śruty sojowej w całości „polskim białkiem”.
  • Wzrost ceny mięsa drobiowego oraz presja inflacyjna
    • Konsekwencją wprowadzenia zakazu będzie również wzrost cen na półkach sklepowych. 
    • Jak wskazano powyżej, koszt paszy stanowi ok. 70 % kosztów produkcji
    • Hodowcy drobiu będą musieli uwzględnić ten zwiększony koszt w cenie żywca. 
    • Należy zauważyć, ze mięso drobiowe jest chętnie wybierane przez konsumentów i jest zaliczane do podstawowego koszyka zakupowego. 
    • Wzrost jego ceny to kolejny impuls inflacyjny w obszarze szczególnie wrażliwym dla konsumentów. 
    • Jednocześnie wyższe koszty produkcji a tym samym wzrost cen w sklepach będzie dotyczył również innych rodzajów produkcji zwierzęcej korzystających obecnie z pasz GM.
  • Ograniczenie produkcji pasz a w konsekwencji zwiększona nadwyżka zbóż na rynku krajowym
    • Utrata konkurencyjności oraz rynków zbytu będzie prowadziła do ograniczenia krajowej produkcji drobiarskiej. 
    • Na cele paszowe zużywamy ponad 17 mln ton, czyli ponad 60% ogółu produkcji zbóż. 
    • Spadek zapotrzebowania na surowce do produkcji pasz spowoduje obniżenie cen na zboża w warunkach stale rosnących kosztów produkcji.
  • Brak finasowania ze strony banków
    • Sektor drobiarski, ze względu na wiele problemów jakie go dotknęły w ostatnich latach, jest pod szczególną uwagą banków zaangażowanych w finansowanie tej produkcji. 
    • Wprowadzenie tak istotnego czynnika zwiększającego koszty produkcji i prowadzącego do ograniczenia konkurencyjności sektora z całą pewnością zostanie uznane jako dodatkowe ryzyko związane z finansowaniem produkcji drobiarskiej w konsekwencji prowadzące do ograniczenia zaangażowania banków w tym obszarze lub oferowania finasowania po znacznie wyższych kosztach. 
    • Wstrzymanie lub ograniczenie akcji kredytowej to olbrzymie ryzyko upadłości podmiotów korzystających z finasowania bankowego.
  • Szybka destabilizacja rynku
    • Surowce paszowe kontraktowane są z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. 
    • Informacja o wprowadzeniu zakazu stosowania komponentów paszowych w ciągu 12 miesięcy spowoduje, że w bardzo krótkim czasie nie będzie możliwości składania zamówień ze względu na ryzyko transakcyjne. Będzie to powodowało ogromną destabilizację w całym sektorze drobiarskim.
Sygnatariusze Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich:
  • Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj (Paweł Podstawka – przewodniczący)
  • Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (Dariusz Goszczyński – prezes zarządu)
  • Krajowa Rada Izb Rolniczych (Zygmunt Stromski – przewodniczący, ekspert Copa–Cogeca)
  • Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (Piotr Lisiecki – prezes zarządu) 
  • Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski (Beata Włodarczyk-Lewandowska – prezes zarządu)
  • Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB” (Stefan M. Chrzanowski – dyrektor biura OZPD POLDRÓB)
  • Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi (Wiesław Wojtczak – prezes zarządu)
  • Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER (Włodzimierz Olszewski – prezes zarządu)
  • Polska Federacja Hodowców Drobiu (Jakub Pióro – prezes zarządu)
  • Stowarzyszenie Innowatorów Wsi (Krzysztof Łuczak – dyrektor generalny)
źródło: materiały prasowe Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich
autor Karol Pomeranek

Karol Pomeranek

<p>dziennikarz w dziale PWR Online</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Lubelska Izba Rolnicza domaga się stworzenia nowej kategorii dróg: Dojazdowa Rolnicza

Poznaliśmy stanowisko zarządu Lubelskiej Izby Rolniczej ws. zmiany rozporządzenia ministra infrastruktury dnia 24.06.2022 r. w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dot. dróg publicznych.

czytaj więcej

Jak zarejestrować drób? Zgłoś koniecznie, bo zapłacisz karę!

Hodowca, niezależnie od liczby drobiu utrzymywanego w gospodarstwie ma obowiązek zgłosić ten fakt do Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej. Z czego wynika ten obowiązek i jaką karę można otrzymać za brak zgłoszenia?

czytaj więcej
Zarządzanie

Polska liderem w europejskiej produkcji drobiu. Połowa na eksport

Polska stała się liderem w europejskiej produkcji drobiu, wyprzedzając takie potęgi jak Francja czy Niemcy. Dobre wyniki, efektywna produkcja i wydajne przetwórstwo – to klucz do sukcesu całego sektora.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)