Krajowa Rada Drobiarstwa o wzroście cen mięsa drobiowego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Krajowa Rada Drobiarstwa o wzroście cen mięsa drobiowego

19.03.2020autor: Dorota Kolasińska

KRD–IG opublikowała oświadczenie dotyczące wzrostu cen mięsa drobiowego. W ostatnich dniach w środkach masowego przekazu pojawiło się wiele informacji oraz doniesień dotyczących nagłego i wysokiego wzrostu cen drobiu. 

– Chcielibyśmy zaznaczyć, że producenci drobiu nie szczędzą sił i środków, by utrzymać swoją produkcję na dotychczasowym poziomie. Jako branża zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę pełnimy w czasach kryzysu i jak istotne jest zapewnienie społeczeństwu świeżej, zdrowej i spełniającej najwyższe standardy żywności – czytamy w oświadczeniu KRD-IG, zaniepokojona podwyżkami cen mięsa drobiowego w sklepach. W związku z epidemią koronawirusa w każdej branży pojawiają się podobne problemy – związane z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, w szczególności międzynarodowym, jednak jak podkreśla KRD–IG nie uzasadniają one wysokich podwyżek cen żywności dla konsumentów. 

– W wyniku gwałtownego wzrostu zapotrzebowania w ubiegłym tygodniu obserwowany był również wzrost cen na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów. 

 Obecnie ceny oferowane zakładom przetwórczym powróciły do poziomu średnich cen z ubiegłych tygodni. W przypadku np. mięsa indyczego takie wzrosty nie nastąpiły i od wielu tygodni zauważamy tylko niewielkie wahania cen. Trzeba również mieć na uwadze, że otrzymywana cena jest wypadkową wielu czynników, w tym również oczekiwań hodowców. Jako branża pragniemy zaapelować do dystrybutorów o pełną transparentność i prezentowanie cen, po jakich odbierają towar od producentów. Dzięki temu wszyscy będziemy mogli zobaczyć różnicę między ceną, jaką płaci klient w sklepie, a ceną jaką otrzymuje producent – czytamy w oświadczeniu KRD–IG.

oprac. dkol na podst. krd-ig.com.pl

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Likwidacja Funduszu Promocji uderzy w branżę drobiarską

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz oraz Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „Poldrób” skierowały pismo do premiera i ministra rolnictwa, w którym apelują o zlikwidowanie Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, bo stanowi to „zbędne obciążenie dla branży”. Sprzeciwia się temu Krajowa Rada Drobiarstwa.  

czytaj więcej
Aktualności

Tarczą antykryzysową w koronawirusa. Rząd wesprze przedsiębiorców, a co z rolnikami?

Dzisiaj odbyła się Rada Gabinetowa zwołana przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę. Wraz z premierem Mateuszem Morawieckim podano zarys pakietu finansowego „Tarcza antykryzysowa”. 

czytaj więcej
Aktualności

Łukaszenka o koronawirusie: traktor wyleczy wszystkich

Prezydent Białorusi Aleksander Łukaszenka znalazł sposób na walkę z koronawirusem. Jego zdaniem „traktor i ciężka praca w polu wyleczą wszystkich”.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)