- Czym jest i w jakim celu stosuje się zabieg mulczowania?
- Jakie korzyści płyną z mulczowania?
- Jakie rośliny można zastosować w tym zabiegu?
Mulcz ochroni strukturę gleby
Mulcz korzystnie działa na glebę, a tym samym na jej strukturę. Jego pozytywny wpływ polega na zachowaniu i ochronie gruzełkowatej struktury gleby. Szczególnie przed jej niszczeniem przez intensywne opady deszczu, które rozmywają bryłki gleby oraz ją zaskorupiają i zamulają. Na nierównym terenie woda opadowa zmywa wierzchnią, najbardziej urodzajną warstwę gleby, czyli powoduje erozję, a mulcz temu zapobiega. Co więcej, gleba pod warstwą okrywową jest pulchna i oddycha. Okryta gleba zawiera więcej wody i mniejsze są wahania wilgotności. Także temperatura nie ulega tak znacznym wahaniom, co czyni ją korzystniejszą dla roślin uprawnych. Natomiast rozkładający się mulcz dostarcza glebie wiele cennych składników pokarmowych, takich jak potas, magnez, azot, wapń, a także przeciwdziała wymywaniu ich poza zasięg systemu korzeniowego uprawianych roślin. Co ważne, w glebie mulczowanej jest bardzo bogaty świat organizmów glebowych, przerabiających materię organiczną w niedocenianą próchnicę, której w glebie są znaczne niedobory. Mulczowanie sprzyja ochronie środowiska, poprawie struktury oraz żyzności gleby i jest szczególnie istotne w uprawach ekologicznych.
Poplon jako roślina ochronna
Jednym ze sposobów mulczowania jest uprawa roślin poplonowych i pozostawienie ich na zimę w miejscu, gdzie rosły. Rośliny uprawiane w poplonie nazywamy roślinami ochronnymi, ponieważ chronią glebę przed wymienionymi wcześniej czynnikami. Po obumarciu roślin poplonowych w miejscu korzeni pozostają przestwory powietrzne, które nadają glebie pulchności i porowatości. Taka gleba nie musi być przekopana czy przeorana przed uprawą niektórych roślin. Jako rośliny mulczujące można wykorzystać gatunki jare uprawiane na letni poplon. Powinny one szybko rosnąć oraz tworzyć jak najgłębszy i największy system korzeniowy. W mulczowaniu znajdą zastosowanie takie rośliny, jak groch polny, facelia, owies, gorczyca biała, wyka siewna. Cenne są zwłaszcza rośliny motylkowate, takie jak wyka czy groch polny, czyli peluszka. Wzbogacą bowiem glebę w azot dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi. Wymienione gatunki należy wysiać najpóźniej we wrześniu.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska