Korzeń – sekret sukcesu w uprawie warzyw
Korzeń to najważniejsza część rośliny. Jeśli napotka trudności we właściwym rozwoju, nie dostarczy roślinie odpowiedniej ilości składników pokarmowych.
Stan korzenia ma wpływ na pozostałe części rośliny
Kształt korzenia i wielkość decydują zatem o wzroście i rozwoju nadziemnej części, a co za tym idzie – o wielkości i jakości plonu. Funkcją korzenia jest również gromadzenie substancji zapasowych, jak ma to miejsce w przypadku korzeni spichrzowych, które później powoli uwalniają te substancje w miarę zapotrzebowania górnych części. Wyróżniamy dwa typy korzeni: palowy i wiązkowy.
W przypadku palowego główny korzeń dominuje i ma głębszy zasięg.
Głębokość korzenienia ma ogromne znaczenie zarówno podczas odżywiania roślin, jak i uprawy współrzędnej.
Jak dobrać odpowiednie stanowisko pod warzywa?
Zasadą jest uprawianie roślin o głęboko sięgających korzeniach w sąsiedztwie roślin z płytkimi korzeniami, by nie konkurowały ze sobą o składniki pokarmowe i wodę.
Wybierając miejsce pod warzywa o głębokim systemie korzeniowym, musimy zadbać o głębsze przekopanie gleby, by ułatwić korzeniom prawidłową penetrację i właściwy rozwój. Ważna jest również struktura gleby. Ciężka i zbita utrudnia rozwój, a w niektórych przypadkach prowadzi do deformacji korzenia.
Korzeń głęboki i płytki
Do najgłębiej korzeniących się warzyw należą korzeniowe, czyli buraki, marchew, a także kapusta i wysokie odmiany pomidorów. Do głębokości 0,6 m korzenią się: sałata, kalafior, brokuł, fasola, groch i por. Płytko, bo tylko do 0,4 m, korzenią się szpinak, rzodkiewka, ogórek, niektóre odmiany sałaty i cebula. Jeśli pogoda pozwoli i będziemy pracować przy zagonkach, weźmy pod uwagę te zależności.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcia: Pixabay
Najważniejsze tematy