Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 33/2022 na str. 68. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Kapusta pak choi: kiedy siać, jak uprawiać i jakie odmiany wybrać?
Warto się zainteresować tym gatunkiem kapusty, gdyż jest niemal uniwersalna, a jej uprawę rozpoczynamy w sierpniu. Pak choi spożywa się zarówno na surowo w formie sałatek, jak i pieczoną, smażoną, duszoną czy pod beszamelem.
Jeśli zaś chodzi o uprawę, to nie jest bardziej wymagająca od innych kapustowatych.
Jakie wymagania ma pak choi?
Wymagania glebowo-klimatyczne ma podobne do innych kapustowatych, czyli najlepsze efekty daje uprawa na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatrów. Gleba natomiast powinna mieć pH na poziomie 6,5 do 7,0. Powinna być żyzna, najlepiej w pierwszym roku po oborniku, dobrze uprawiona, zasobna w próchnicę i o dobrej pojemności wodnej.
Należy pamiętać, by pak choi nie uprawiać częściej niż co 4 lata na stanowisku po innych kapustowatych z uwagi na możliwość występowania chorób i szkodników. A dlaczego ważne jest miejsce osłonięte od wiatrów? Ponieważ pak choi ma bardzo słaby system korzeniowy i przy silnych podmuchach wiatru istnieje zagrożenie przewracania się roślin.
Kiedy siać kapustę pak choi?
Nasiona wysiewamy w rzędy co 30 cm na głębokość około 1 cm w dobrze uprawioną, pulchną glebę. Po wzejściu rośliny przerywamy, pozostawiając około 20-centymetrowe odstępy między nimi w rzędzie. Możliwy jest również siew gniazdowy, dzięki któremu odejdzie konieczność przerywania. Musimy jednak zachować odstępy około 20 cm, siejąc po 2 nasionka. Słabszą roślinkę usuwamy. Przy zachowaniu tych proporcji uzyskamy średnio około 16 sztuk na 1 m².
Rośliny mają słabo rozwinięty system korzeniowy, co właściwie wyklucza przesadzenie wyrwanych siewek w inne miejsce – mają nikłe szanse, by się przyjąć. Jeżeli już chcemy uprawiać pak choi z rozsady, to tylko w doniczkach torfowych – na miejsce stałe sadzi się wraz z doniczką. Odległość 20 cm w rzędzie jest najbardziej odpowiednią. Nie należy pozostawiać większych odległości, by rośliny nie tworzyły szerokich rozet liściowych, gdyż zależy nam na rozetach skupionych, zwartych. Na kilka dni przed siewem lub sadzeniem stosujemy nawożenie saletrzakiem w ilości około 20 g/m². Po upływie 3 tygodni stosujemy pogłówne nawożenie saletrą amonową w ilości 15 g/m².
Po miesiącu ciesz się chrupkim smakiem liści pak choi
Wysiewając pak choi w początkach sierpnia, pierwsze zbiory uzyskamy we wrześniu bądź w pierwszych dniach października. Kapusta wytrzymuje spadki temperatur do –4°C, więc zdąży się ją zebrać przed zimą. Zbieramy rośliny o wadze 250 g. Można przesunąć zbiór o kilka dni, ale jest to ryzykowne, gdyż przejrzałe rośliny zaczynają gnić, wewnątrz łodyg powstają wolne przestrzenie, a na ogonkach tworzą się spękania. Ponieważ rośliny po wycięciu szybko więdną, można rozety przez pewien czas przechować w torebce z folii perforowanej umieszczonej w lodówce.
Odmiany zielonoogonkowe lepiej się przechowują od odmian białoogonkowych. Polecane do uprawy w naszych warunkach są odmiany białoogonkowe: Pak Choy White, Canton, Joi Choi, Ming Choi i Hypro, które mają szerokie, soczyste i białe ogonki i ciemnozielone blaszki liściowe. Odmiany zielonoogonkowe to Pak Choy Green, Green Fortune i Green Boy. Odmiany cechują zielone ogonki liściowe, które są znacznie szersze niż odmian białoogonkowych, a ich blaszki liściowe są bardziej zaokrąglone i jaśniejsze.
- Kapusta pak choi, zwana również kapustą chińską, pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest od 1,5 tys. lat
fot. pixabay
Małgorzata Wyrzykowska
– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"
Najważniejsze tematy