Jesień to czas na wysiew roślin i warzyw ozimych. Jakich?
Jesień kojarzy nam się głównie ze zbiorami, ale możemy również wysiewać. Siew ozimin to dobra metoda na przyspieszone o co najmniej 2–3 tygodnie wiosenne zbiory. Wysiew ozimy zda egzamin przy uprawie marchwi, pietruszki, koperku, szpinaku, cebuli dymki, niektórych ziół, a także roszponki.
Mimo że uprawa ozima wiąże się z pewnym ryzykiem, warto spróbować. Trzeba pamiętać, by nasiona siać minimum 2 cm głębiej, niż ma to miejsce podczas siewów wiosennych. Należy też liczyć się z ewentualnym przemarznięciem nasion, dlatego należy zwiększyć ich ilość. Po wiosennym wzejściu nadmiar siewek wyrwiemy.
Stanowisko nie może być przypadkowe
Jednym z warunków powodzenia uprawy jest dobór właściwego stanowiska. Nie może być przypadkowy. Musi to być miejsce ciepłe, dobrze nasłonecznione, zaciszne. Podłoże powinno być bogate w składniki pokarmowe i próchnicę, lekkie i umiejscowione tak, by podczas wiosennych roztopów nie było zalewane. Gleby zimne nie nadają się do siewu, ponieważ dłużej się nagrzewają, a to często prowadzi do próchnienia i gnicia nasion.
Stanowisko pod uprawę musi być starannie przygotowane – trzeba usunąć wszystkie resztki roślinne. Dobrze jest na 2 tygodnie przed siewem wzbogacić podłoże kompostem lub nawozami fosforowymi i potasowymi. Po wymieszaniu nawozów z glebą powierzchnię należy dokładnie wyrównać, by nie tworzyły się zastoiska wodne prowadzące często do gnicia nasion. Ważne jest także następstwo roślin zgodne z zasadami zmianowania.
- Nagietki wysiane na zagonie warzywnym mają dobry wpływ na rośliny sąsiednie. Znajdują również zastosowanie w kuchni. Potraktowane jak oziminy zakwitną dużo wcześniej wiosną
Czas na wysiew szpinaku
Już ostatni moment na wysiew szpinaku. Nasiona tego warzywa powinniśmy wysiać jeszcze w październiku, ponieważ najlepiej zimują rośliny, które wytworzyły kilka liści właściwych. Najpopularniejszymi odmianami ozimymi są Matador i Olbrzym Zimowy. Do końca października mamy czas na wysiew mrozoodpornej roszponki. Listki będzie można zbierać sukcesywnie, a pozostawione niewykorzystane posłużą za zielony nawóz. Do końca października mamy czas na wysiew również niektórych ziół, np. melisy, lawendy czy szałwii. Do końca października można także siać nagietki. Po wysiewie należy przykryć zagonek białą agrowłókniną dla lepszego kiełkowania wiosną.
Warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszka, pasternak, należy wysiać w rzędy co 30 cm na głębokość od 0,5 do 1,5 cm w listopadzie, by nasiona zdążyły napęcznieć, lecz nie wykiełkować. W cieplejszych rejonach kraju siew można przesunąć na początek grudnia. Podczas bezśnieżnej zimy grządki warto okryć. Wśród odmian marchwi polecane są Amsterdamska, Kalina F1 i Karo F1, a pietruszki – Cukrowa. Na siew ozimy pasternaku wykorzystać można jego wszystkie odmiany: Albion, Półdługi Biały i White Gem. W listopadzie powinniśmy również wysiać rzutowo lub w rzędach co 30 cm koper odmian Lukullus, Amat i Szmaragd.
- Uprawiając ozime warzywa, m.in. koper, należy przestrzegać terminów siewu
fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2022 na str. 52. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Małgorzata Wyrzykowska
– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"
Najważniejsze tematy