Fasola, groch i soczewica – kiedy i gdzie je wysiać?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Fasola, groch i soczewica – kiedy i gdzie je wysiać?

17.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś stanowią część naszego jadłospisu i dostarczają wielu cennych składników. Z fasoli, grochu i soczewicy można przyrządzać ciekawe i wykwintne potrawy. A kiedy należy wysiać groch, fasolę i soczewicę? Jakie stanowiska w ogrodzie są dla nich odpowiednie?

Z artykułu dowiesz się

  • Jaka jest graniczna data na wysianie grochu ?
  • Jakie gleby preferuje soczewica ?
  • Jak prawidłowo wysiać fasolę ?

Z nasionami fasoli poczekajmy do maja, gdyż lubią ciepło, a w zimnej i wilgotnej glebie kiełkują wolno, stając się łupem dla larw muchówek i ślimaków.

r e k l a m a

Groch należy wysiać najpóźniej 20 kwietnia

Strąki grochu cukrowego możemy zbierać już w maju, bo najsmaczniejsze są te niedojrzałe. Wysiewa się go w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatrów. Gleba powinna być przepuszczalna, o pH zbliżonym do 6,5–7,5. Termin wysiewu przypada, gdy gleba jest już rozmarznięta, ale wczesną wiosną. Siejemy w rzędy odległe od siebie od 20 do 40 cm, w zależności od odmiany – im wyższa, tym odstęp większy, na głębokość około 2 cm. Groch wymaga podpór i dużej wilgotności od kwitnienia do zbiorów. Po około 60 miesiącach jest gotowy do zbioru. Polecaną odmianą jest m.in. Premium, bardzo wczesna. Tworzy okazałe strąki, dorasta do 1,5 m. Bajka rodzi słodkie, delikatne, smaczne również na surowo strąki.

Dorasta do 1–1,5 m wysokości, zbiera się ją pod koniec czerwca przy wysiewie do połowy kwietnia. Iłówiecki jest grochem o drobnych strąkach i stosunkowo niskich łodygach dorastających do 70 cm wysokości. Należy wysiać go najpóźniej do 20 kwietnia. Do zbioru nadaje się po około 2 miesiącach. Oregon Sugar Pod to ceniona odmiana o słodkim, rewelacyjnym smaku. Dorasta do około 70 cm wysokości. Do zbioru gotowy jest w czerwcu.

Soczewica czarna podobna jest do kawioru

Soczewica preferuje gleby lekkie, przepuszczalne i żyzne. Lubi umiarkowanie wilgotne podłoże i odczyn gleby o pH 6–6,5, stanowisko słoneczne lub półcieniste i osłonięte od wiatrów. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną. Jest wytrzymała na przymrozki. Kiełkuje po około 10 dniach od wysiewu. Rośliny dorastają do 75 cm wysokości. Zbiory przypadają po około 110 dniach uprawy, kiedy dolne strąki mają brązowy odcień, a nasiona są twarde.

Bardzo dobra jest soczewica czerwona, pozbawiona łupinki, która jest wersją brązowej. Soczewica żółta ma delikatny smak, podobnie jak zielona, szybko się rozpada po ugotowaniu. Soczewica czarna jest podobna do kawioru. Stanowi doskonały dodatek do sałatek. Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 40 cm, natomiast w rzędzie umieszczamy co 25–30 cm na głębokość około 2 cm.

Fasola lubi stanowisko słoneczne

Kiedyś królowała w naszych ogrodach, dziś ustępuje miejsca innym roślinom. Szkoda, bo jest bardzo wartościowa. A jej świeże, niezupełnie dojrzałe nasiona mają lekko orzechowy smak, bardziej niż suche. Szczególnie smaczne są nasiona odmian cukrowych lub perłowych. W handlu dostępne są również nasiona odmian kolorowych: żółtych, zielonych, marmurkowych, a także jednobarwne strąki z pstrokatymi nasionami. Mamy do wyboru nasiona odmian wysokich i niskich (od 50 cm do 150 cm wysokości).

Wysiewamy je w połowie maja. Wschodzą po około 5–10 dniach. Nasiona umieszczamy na głębokość do 5 cm, w zależności od wielkości nasion – większe głębiej, mniejsze płycej. Fasola lubi stanowisko słoneczne, glebę próchniczną o pH 6,5–7,5. Odmiany karłowe sadzimy w rzędy co 40 cm, umieszczając nasiona w rzędzie co 20 cm, tyczne sadzimy w rzędy odległe co 60 cm, natomiast w rzędzie nasiona umieszczamy co 50 cm.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Pixabay
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Groch dobrym rozwiązaniem w zmianowaniu roślin

Marcin Łyżwa w tym roku zasiał groch po raz trzeci w swojej rolniczej karierze. Przyznaje, że skłonił go do tego program rolnośrodowiskowy i brak trzeciej rośliny, która sprawdziłaby się na jego polach. Wcześniej jako trzecią roślinę siał łubin.

czytaj więcej

Ogródek pięknie pachnący, choć jednoroczny

W poprzednim numerze opisaliśmy uprawę ziół wieloletnich. W tym zajmiemy się uprawą roślin ziołowych i przyprawowych jednorocznych. Pod zioła aromatyczne dobrze jest przeznaczyć stanowiska blisko miejsca wypoczynku, by móc cieszyć się ich aromatem podczas wieczornego relaksu, ale możemy też posadzić je w misach czy pojemnikach ustawionych na tarasie.

czytaj więcej
top warzywa

Warzywa zalegają w magazynach. Najgorzej jest z ziemniakiem

To trudny sezon dla producentów warzyw i ziemniaków. Od jesiennych zbiorów ogromne ilości towaru leżą w magazynach, a sprzedaż odbywa się bardzo powoli. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)