r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – byki i jałówki mocno tanieją
09.03.2020autor: Dorota Kolasińska
Zgodnie z zeszłotygodniowymi zapowiedziami pracowników punktów skupu bydła niestety notujemy spadek cen byków i jałówek. Większość zakładów obniżyło stawki.
W tym tygodniu nie mamy dobrych informacji. Niestety po zeszłotygodniowych lekkich podwyżkach, zakłady w tym tygodniu obniżają masowo ceny. Niestety będzie to sporo kosztować kieszeń hodowców.
Większość zakładów dokonała korekty cenników od 20 do 50 gr/kg w wadze bitej ciepłej, zarówno jałówek i krów. Niestety wszystkiemu winien jest koronawirus, który powoduje obniżenie zapotrzebowania na nasze bydło na Włoskim rynku (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ). Coraz mniej tirów kursuje w tamtym kierunku.
W całej Europie rośnie liczba przypadków koronawirusa m.in. we Włoszech (ok. 7500 osób zakażonych), ale także we Francji (około 500 przypadków) i Niemczech (około 1000 przypadków). To nasi najwięksi odbiorcy żywca wołowego i mięsa chłodzonego oraz mrożonego.
Handel międzynarodowy zaczyna wariować. W wielu miejscach na świecie władze apelują o niewychodzenie z domu, a więc logiczne jest mniejsze zapotrzebowanie w tamtych krajach chociażby na wołowinę. Panika udziela się wielu osobom, które kupują raczej produkty pierwszej potrzeby... Zamiast wołowiny, tony maseczek ochronnych...
Miejmy nadzieję, że to tylko chwilowe zachwianie na rynku, a nie trend, z którym hodowcy będą musieli się pogodzić. Długotrwale utrzymujące się niskie ceny bydła w ostatnim czasie, w połączeniu z suszą i małym zapasem pasz, rosnącymi kosztami wody i energii i tak dały rolnikom popalić...
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,58 zł/kg, a za klasę O 11,82 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,83 zł/kg, a w klasie O 10,63 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,77 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Większość zakładów dokonała korekty cenników od 20 do 50 gr/kg w wadze bitej ciepłej, zarówno jałówek i krów. Niestety wszystkiemu winien jest koronawirus, który powoduje obniżenie zapotrzebowania na nasze bydło na Włoskim rynku (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ). Coraz mniej tirów kursuje w tamtym kierunku.
W całej Europie rośnie liczba przypadków koronawirusa m.in. we Włoszech (ok. 7500 osób zakażonych), ale także we Francji (około 500 przypadków) i Niemczech (około 1000 przypadków). To nasi najwięksi odbiorcy żywca wołowego i mięsa chłodzonego oraz mrożonego.
r e k l a m a
Miejmy nadzieję, że to tylko chwilowe zachwianie na rynku, a nie trend, z którym hodowcy będą musieli się pogodzić. Długotrwale utrzymujące się niskie ceny bydła w ostatnim czasie, w połączeniu z suszą i małym zapasem pasz, rosnącymi kosztami wody i energii i tak dały rolnikom popalić...
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,11 zł/kg, za byka w klasie O 11,72 zł/kg wbc.Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,58 zł/kg, a za klasę O 11,82 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,83 zł/kg, a w klasie O 10,63 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,77 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a