V Forum Rolników i Agrobiznesu: Białko chronione poprawia zdrowie, rozród i wydajność
r e k l a m a
Partnerzy portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Białko chronione poprawia zdrowie, rozród i wydajność

25.11.2020autor: Dorota Kolasińska

Podczas Sesji Mleko V edycji Forum Rolników i Agrobiznesu gościliśmy Stanisława Jamkę z firmy Agrolok, który przybliżył zalety stosowania w dawce pokarmowej białka chronionego. 

Forum Rolników i Agrobiznesu to doskonała okazja do poruszenia aktualnych tematów i poszukiwania ich rozwiązań w gronie ekspertów. Podczas Sesji Mleko Stanisław Jamka z firmy Agrolok włączając się w dyskusję dotyczącą poprawy zdrowia i wydajności krów zaprezentował zalety stosowania białka chronionego w dawce. 

Jak podkreślił Jamka 20-30 lat temu zajmowaliśmy się hodowlą rasy nizinnej czarno-białej, o małym kalibrze, która produkowała 3-4 tys. l w laktacji, żyła około 10 lat, dawała 8-10 cieląt. Hodowcy nie byli zadowoleni z takich wyników. 

– Przez ten czas nastąpił olbrzymi postęp genetyczny, podczas którego wprowadziliśmy dużą pulę wysokowydajnych genów pochodzących od najbardziej cennych ras mlecznych na świecie, m.in. hf. – mówił podczas prezentacji. Jednak podkreślił, że wielu hodowców (nawet 65%) osiąga średnią wydajność na poziomie 6-7 tys. l mleka.

r e k l a m a
– Nie są to wyniki satysfakcjonujące, więc należy zastanowić się, w jaki sposób poprawić wydajność oraz opłacalność produkcji. Jeśli zwiększymy produkcję, będziemy równocześnie bardziej efektywni – dodał Jamka i zaznaczył, że należy oprzeć się na trzech aspektach – genetyce i rozrodzie, zdrowiu i kondycji krów oraz podniesieniu wydajności. 

Wyższa wydajność życiowa 

Powinniśmy dążyć do wydłużenia życia krowy do 8-9 lat, 6-7 laktacji, średniej wydajności na poziomie 8-9 tys. l oraz minimum jednego cielaka w roku – wymienił prelegent. Ponadto nie podniesiemy wydajności życiowej, jeżeli nie zostawimy w stadzie córek pochodzących od najlepszych krów. Jamka podał, że średnio w Polsce krowy w stadzie utrzymujemy przez 5 lat, a okres odchowu i zasuszenia trwa 2,5 roku, a średnia długość laktacji waha się na poziomie od 2,75 do 3 lat. 

Lepszy rozród zwiększa produkcję 


Jamka zaznaczył, że wysoką wydajność uzyskamy, gdy parametry rozrodu będą prawidłowe. W polskich stadach średnio na skuteczny zabieg inseminacji zużywa się 3-4 porcje nasienia. 

– Hodowcy mówią, że wysoka wydajność nie idzie w parze z rozrodem – prelegent postanowił ten mit obalić, bowiem najważniejsze jest, aby przeprowadzić skuteczną inseminację w pierwszych 100 dniach laktacji, co niektórzy uważają za duży problem. Według niego rozwiązaniem problemów może być białko chronione. 

– Agrolok ma gotowe rozwiązanie, które pozwala skorzystać z nowej generacji komponentu białka sojowego non GMO Protina Fat – powiedział Jamka. Produkt to pełnotłuste ziarno soi, poddane obróbce metodą hydrobarotermiczną, nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych i jak podkreślił prelegent jest to bomba energetyczno-białkowa. 1 kg zawiera 11 mJ NEL energii, który pochodzi z tłuszczu chronionego, który trafia bezpośrednio do jelita. Jednocześnie bardzo ważna jest ochrona żwacza poprzez prawidłowe żywienie i zadawanie odpowiedniej ilości i jakości białka, które będzie chroniło zarodek przed nadmiarem mocznika i przerwaniem ciąży. Zbyt wysoki poziom mocznika ponadto wpływa na zaburzenia pracy wątroby i nerek, spada odporność wymienia, co powoduje wzrost liczby komórek somatycznych w mleku. 

Zalety białka chronionego


Stanisława Jamka twierdzi, że białko chronione, inaczej nazywane by-pass lub UDP,  przechodzi niestrawione przez żwacz i jest wykorzystane i wchłonięte w jelicie, dzięki czemu korzysta na tym układ rozrodczy, pokarmowy i odpornościowy. Firma Agolok jako lek na całe zło proponuje zestaw komponentów białkowo-energetycznych proponuje hodowcom Protina Fat i Amirap Efect na bazie soi i rzepaku. 

Według prelegenta z Agroloku stosując białko chronione w dawce bydła mlecznego obniżamy poziom mocznika, liczbę komórek somatycznych w mleku, zabezpieczamy wątrobę i nerki, ograniczamy problemy związane z nogami i biegunkami. Ponadto dbamy o rozród i utrzymanie ciąży. 
– Można produkt zastosować jako dodatek 1 kg do obecnej dawki lub zamienić komponent 1/1, w sytuacji wysokiego poziomu mocznika – dodał Jamka. 

dkol

 

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mleczne

Jak zapobiegać podklinicznej hipokalcemii?

Podkliniczna hipokalcemia u krowy może generować straty nawet 600 zł rocznie. Jak zapobiegać tej jednostce chorobowej? 

czytaj więcej
Bydło mleczne

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Zwiększyć zyski, bez dodatkowych kosztów

Czy można zwiększyć zyski z produkcji mleka, bez dodatkowych kosztów – na to pytanie próbował odpowiedzieć Marek Skwira z firmy Limagrain podczas Sesji Mleko w ramach V Forum Rolników i Agrobiznesu. 

czytaj więcej
Bydło mleczne

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Sesja Mleko

Właśnie rozpoczęła się Sesja Mleko w ramach V Forum Rolników i Agrobiznesu top agrar Polska. Jeśli nie zdążyłeś się zarejestrować, możesz dołączyć w każdej chwili! Sprawdź szczegóły poniżej!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)