Światowy rynek wołowiny nadal niestabilny
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Światowy rynek wołowiny nadal niestabilny

12.09.2020autor: Dorota Kolasińska

Mimo, że w Polsce sytuacja wydaje się w miarę stabilna, to na rynkach światowych poziom spożycia wołowiny nadal nie wrócił na dawne tory. 

Rabobank w kwartalnym raporcie dotyczącym światowej produkcji wołowiny podkreśla, że nadal łańcuchy dostaw są lekko zakłócone, a sektor gastronomiczny nadal nie działa tak, jak przed kryzysem. To dwa główne czynniki wpływające na światową konsumpcję wołowiny. 

W Stanach Zjednoczonych liczba tygodniowych ubojów wzrosła, jednak nadal do powrotu do stanu sprzed kryzysu brakuje 2-3%. Z kolei w Nowej Zelandii zakłady przetwórcze wróciły całkowicie do normalnej produkcji, ale są to jedyne z pozytywnych informacji płynących ze światowego rynku wołowiny.

Nie wszędzie bowiem jest tak dobrze. Mimo, że praktycznie w całej Europie placówki gastronomiczne wznowiły działalność, to jednak ograniczenia w liczbie odwiedzających lokale powodują niższy popyt na wołowinę i na pewno nie można powiedzieć, że sytuacja wróciła do normy, sprzed kryzysu. Niestety w niektórych krajach ponownie wprowadzane są ograniczenia, a liczba przypadków COVID-19 rośnie.  

W Chinach z kolei sytuacja od wiosny się ustabilizowała, jednak tamtejsze władze wprowadzając stosowne ograniczenia mające na celu kontrole rozprzestrzeniania się choroby spowalniają zwiększenie popytu dla wołowiny w gastronomii. Większość przesyłek zawierających żywność jest znacznie dokładniej monitorowana, co prowadzi do opóźnień i niepewności dla eksporterów. 

W Kanadzie, po drastycznym spadku uboju bydła w kwietniu i maju, obecnie wskaźniki wzrosły. Z kolei w Australii i Brazylii pojawiła się druga fala infekcji, ale analitycy twierdzą, że sytuacja w minimalny sposób wpłynie na liczbę ubojów. 
Analitycy wskazują, że ceny bydła na całym świecie w ostatnich miesiącach wykazywały oznaki ożywienia, rosły od maja do lipca, przede wszystkim u większości głównych eksporterów, jedynie w Stanach Zjednoczonych stawki za bydło spadły, co spowodowało ogólny wzrost indeksu. 

USDA prognozuje, że globalna produkcja wołowiny w 2020 roku będzie o 1,5% mniejsza niż rok wcześniej i wyniesie około 60,8 mln ton. Oznacza to zakończenie 5-letniego okresu nieprzerwanego wzrostu produkcji światowej tego gatunku mięsa.

oprac. dkol na podst. euromeatnews.com/agronomist.pl
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – lekki spadek stawek za byki, wzrost w przypadku jałówek

Zakłady ubojowe mieszają w cennikach – trochę wzrostów, trochę spadków. Chcąc wyznaczyć trend cenowy – ceny byków, zgodnie z zapowiedziami zakładów lekko spadły, a ceny jałówek i krów delikatnie drgnęły w górę. W UE jest podobnie...

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – rynek staje się nasycony

Mimo ubiegłotygodniowych zapowiedzi obniżek w tym tygodniu nikt nie obciął stawek za bydło mięsne. Ceny jeszcze utrzymują poziom.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Chiny zezwoliły na dostawy sproszkowanych produktów mlecznych z Rosji

W najbliższym czasie 5 rosyjskich przedsiębiorstw, które mają już zezwolenie na eksport do Chin, będzie kwalifikować się do dostaw tej kategorii - informuje The DairyNews, powołując się na dane federalnej państwowej instytucji budżetowej AgroExport, które organizacja zaprezentowała na oficjalnej stronie na Facebooku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)