Ceny bydła – lekki spadek stawek za byki, wzrost w przypadku jałówek
Zakłady ubojowe mieszają w cennikach – trochę wzrostów, trochę spadków. Chcąc wyznaczyć trend cenowy – ceny byków, zgodnie z zapowiedziami zakładów lekko spadły, a ceny jałówek i krów delikatnie drgnęły w górę. W UE jest podobnie...
W cennikach pojawiły się lekkie zawirowania. W niektórych zakładach rozpoczęły się obniżki stawek za byki w klasie R i O (o 20-30 gr/kg), w wadze żywej bez większych zmian. Podskoczyła natomiast w wielu ubojniach cena krów i jałówek w obydwu klasach (też około 20 gr/kg). Nie są to jednak duże zmiany, ale tak jak zapowiadaliśmy w dwóch ostatnich sondach – ceny mogą powoli zacząć spadać, słychać takie głosy wśród skupujących.
Co słychać u naszych największych odbiorców? W Niemczech i Hiszpanii obserwujemy średni spadek cen o około 1-2%. We Włoszech obniżki są niewielkie, sięgają mniej niż 1%. Największy spadek bydła obserwowany jest w przypadku Łotwy i Słowacji, około 4%. Średni spadek cen w stosunku do ubiegłego tygodnia w całej UE wynosi około 0,47%. A wzrost obserwowany jest w przypadku młodego bydła od 8 do 12 miesiąca życia o ok. 0,4%.
Nie są to duże zmiany, jednak warto pamiętać o tym, że nawet takie wahania mają wpływ na ceny polskiego bydła. Zazwyczaj są widoczne w Polsce z opóźnieniem, około 2 tygodnie później niż u zachodnich sąsiadów.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,66 zł/kg, za byka w klasie O 12,23 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,61 zł/kg, a za klasę O 11,89 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,83 zł/kg, a w klasie O za około 10,73 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,83 zł/kg, jałówek 5,70 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy