Spór cenowy między Chinami, a Argentyną – winny koronawirus?
Eksport argentyńskiej wołowiny do Chin spadł w styczniu br. o prawie jedną trzecią. Głównym powodem tej sytuacji jest spór cenowy z chińskimi importerami w związku z wybuchem koronawirusa.
Reuters podaje, że szef izby eksportu mięsa z Ameryki Południowej powiedział, że na spadek eksportu argentyńskiej wołowiny wpłynęła sytuacja w Chinach. W ubiegłym roku sprzedaż mrożonej wołowiny bez kości z Argentyny do Chin wzrosła dwukrotnie do 408 500 ton (2 mld dolarów). Chiny kupiły trzy czwarte argentyńskiego eksportu wołowiny w znacznie wyższej cenie niż inne kraje. Brak wieprzowiny ze względu na ASF zmusił chińczyków do zakupu substytutów.
Mario Ravettino, szef konsorcjum argentyńskich eksporterów mięsa twierdzi, że rynek zmienił się całkowicie. Według niego sprzedaż w styczniu 2020 r. spadła o około 30% w porównaniu z grudniem, ponieważ chińscy nabywcy próbowali renegocjować kontrakty w celu obniżenia cen w związku z wybuchem koronawirusa oraz ograniczonej działalności portów. Mimo, że ilość wołowiny eksportowanej z Argentyny do Chin rok do roku wzrosła, to w styczniu była najniższa w ciągu ostatnich 9 miesięcy.
Rolnik Nicolas Lafontaine z prowincji Buenos Aires powiedział, że w ostatnim miesiącu ceny spadły, a nabywcy są coraz bardziej wybredni, rezygnują z komercyjnych hodowli, a skupiają się na zwierzętach lepszej jakości.
Koronawirus, który wybuchł w Chinach pod koniec ubiegłego roku i do tej pory spowodował śmierć ponad 2200 osób, stanowił poważne trudności logistyczne w chińskich portach.
– Chińscy pracownicy portowi są zazwyczaj pracownikami państwowymi. Kiedy dochodzi do kwarantanny, w przepełnionych portach utknęły towary i nie ma sposobu, aby dostać się do kontenerów, ponieważ pracownicy nie będą pracować – powiedział Mario Ravettino. Dodał, że niektóre statki argentyńskiej wołowiny zostały skierowane do innych krajów, w tym do Singapuru, i że niektórzy argentyńscy eksporterzy zamierzają zwiększyć sprzedaż do Rosji.
oprac. dkol na podst. reuters.com
Więcej aktualnych informacji branżowych znajdziesz w naszym dodatku Bydło mięsne i opasy. Sprawdź!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy