r e k l a m a
Partnerzy portalu
Kompaktowy TMR dla opasów
26.02.2020
Kompaktowy TMR uniemożliwia separację przy pobieraniu paszy. Dzięki temu zwierzęta są spokojniejsze, jedzą więcej oraz lepiej i bardziej równomiernie przyrastają. Młody hodowca wprowadził swój dyplomowy eksperyment na stałe do stada.
Woda to najważniejsza i najtańsza pasza – tego nauczył się w szkole rolniczej 24-letni hodowca bydła Arne Lammerding z Neuenkirchen w Dolnej Saksonii. Nie zdawał sobie wtedy sprawy, że to właśnie woda będzie najważniejszym komponentem w nowej dawce pokarmowej dla jego opasów. Co było początkowo eksperymentem na potrzeby pracy dyplomowej, sprawdziło się w praktyce i zostało wprowadzone na stałe.
Hodowca wraz za swoim ojcem już od dwóch lat karmią stado 240 opasów tak zwanym kompaktowym TMR-em. Jest to TMR wymieszany z wodą, w którym zawartość suchej masy osiąga 37–38%. Podstawą mieszanki są kiszonki (z kukurydzy i sianokiszonka). Wszystkie inne składniki mieszanki przyklejają się do nich.
oprac. na podstawie: Kompakt–TMR fur Bullen, top agrar 10/2019; Kirstin Gierse–Westermeier
Jak wygląda kompaktowy TMR w tym gospodarstwie? Ile czasu trzeba go mieszać? System ma same plusy? Jakie byki osiągnęły przyrosty w porównaniu do poprzedniej mieszanki? Na te wszystkie pytania uzyskasz odpowiedzi w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 10.
Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę.
Hodowca wraz za swoim ojcem już od dwóch lat karmią stado 240 opasów tak zwanym kompaktowym TMR-em. Jest to TMR wymieszany z wodą, w którym zawartość suchej masy osiąga 37–38%. Podstawą mieszanki są kiszonki (z kukurydzy i sianokiszonka). Wszystkie inne składniki mieszanki przyklejają się do nich.
oprac. na podstawie: Kompakt–TMR fur Bullen, top agrar 10/2019; Kirstin Gierse–Westermeier
Jak wygląda kompaktowy TMR w tym gospodarstwie? Ile czasu trzeba go mieszać? System ma same plusy? Jakie byki osiągnęły przyrosty w porównaniu do poprzedniej mieszanki? Na te wszystkie pytania uzyskasz odpowiedzi w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 10.
Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a