Kompaktowy TMR dla opasów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kompaktowy TMR dla opasów

26.02.2020

Kompaktowy TMR uniemożliwia separację przy pobieraniu paszy. Dzięki temu zwierzęta są spokojniejsze, jedzą więcej oraz lepiej i bardziej równomiernie przyrastają. Młody hodowca wprowadził swój dyplomowy eksperyment na stałe do stada.

Woda to najważniejsza i najtańsza pasza – tego nauczył się w szkole rolniczej 24-letni hodowca bydła Arne Lammerding z Neuenkirchen w Dolnej Saksonii. Nie zdawał sobie wtedy sprawy, że to właśnie woda będzie najważniejszym komponentem w nowej dawce pokarmowej dla jego opasów. Co było początkowo eksperymentem na potrzeby pracy dyplomowej, sprawdziło się w praktyce i zostało wprowadzone na stałe. 

Hodowca wraz za swoim ojcem już od dwóch lat karmią stado 240 opasów tak zwanym kompaktowym TMR-em. Jest to TMR wymieszany z wodą, w którym zawartość suchej masy osiąga 37–38%. Podstawą mieszanki są kiszonki (z kukurydzy i sianokiszonka). Wszystkie inne składniki mieszanki przyklejają się do nich.

oprac. na podstawie: Kompakt–TMR fur Bullen, top agrar 10/2019; Kirstin Gierse–Westermeier

Jak wygląda kompaktowy TMR w tym gospodarstwie? Ile czasu trzeba go mieszać? System ma same plusy? Jakie byki osiągnęły przyrosty w porównaniu do poprzedniej mieszanki? Na te wszystkie pytania uzyskasz odpowiedzi w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 10. 

Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 



 
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Jaki wybrać pastuch dla bydła mięsnego?

Na naszym rynku znajdziemy kilkadziesiąt zestawów elektryzatorów różnych firm, jednak nie wszystkie można zastosować na pastwisku dla bydła mięsnego. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas wyboru zestawów ogrodzeń – jaką moc powinien mieć elektryzator, ile zapłacisz za zestaw i jakie są najnowsze gadżety dostępne w zestawach.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 2/2020?

Niebawem na rynku pojawi się wydanie Bydło mięsne i opasy 2/2020. Sprawdź, co ciekawego znajduje się w tym numerze!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Czworaczki u angusów – wszystkie zdrowe!

Właściciele farmy w stanie Waszyngton w USA byli przyzwyczajeni do bliźniaczych porodów, bo zdarzały się w ich gospodarstwie bardzo często. 20 lutego podczas porannego obchodu pracownicy mieli niezłą niespodziankę...

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)