Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?

06.02.2021autor:

Na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku przybywa hodowców bydła mięsnego, głównie limousine i simental, ale nie brakuje również gospodarstw opasających buhajki mleczne.

Wielu rolników rozpoczęło hodowlę opasów przed kilkunastu laty, często powodem była niska opłacalność produkcji mleka, a dostępny areał łąk i pastwisk, był warty zagospodarowania. Hodowcy bydła mięsnego borykali się z rynkowymi kryzysami w trakcie ostatnich kilku lat, wahania cen na rynku były bardzo duże.

Jak podkreślają rolnicy warto w żywieniu bydła zastosować, jak największy udział pasz gospodarskich i produktów ubocznych, gdyż opasy bardzo dobrze wykorzystują tego typu pasze. Rolnicy skarżą się coraz częściej na rosnące koszty zbóż i pasz i malejącą opłacalność produkcji. Co prawda teraz ceny za żywiec, są nieco wyższe, ale zeszły rok uszczuplił mocno portfele niektórych z nich.

Okazuje się, że nie wszyscy hodowcy uważają, że opas się nie opłaca. Zobacz film i sprawdź, jak opolscy i dolnośląscy rolnicy oceniają opłacalność własnej produkcji.

W filmie głos zabierają:
  • Artur Bartnik – rolnik ze Stroni,
  • Norbert Łopata – rolnik ze Szczytów,
  • Krzysztof Makarewicz – rolnik z Krogulnej.

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ani owce, ani świnie. Rolnicy z Wielkopolski postawili na bydło mięsne i mleczne. Czy nie żałują?

Wielu rolników nie wyobraża sobie prowadzenia gospodarstwa rolnego bez zwierzęcego kierunku produkcji. Czasy się zmieniają i często, by nadążyć za opłacalnością, należy go zmieniać. Genowefa i Krzysztof Bartczakowie dopiero za trzecim razem trafili na ten właściwy.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: panika wpływa negatywnie na stawki. Który zakład poddał się presji importerów?

Było więcej niż pewne, że sytuacja epidemiologiczna związana z rozprzestrzeniającymi się chorobami bydła w UE wpłynie na ceny bydła w Polsce. Jak to wygląda w tym tygodniu?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Konkurs Producent Bydła Mięsnego 2023 – prześlij zgłoszenie!

Ruszyła kolejna edycja konkursu Producent Bydła Mięsnego 2023, w którym mogą wziąć udział producenci opasów, odsadków i hodowcy bydła mięsnego. Zobacz zasady i weź udział! 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)