r e k l a m a
Partnerzy portalu
Forum Sektora Wołowiny – zagrożenie z Mercosur
24.02.2020autor: Marcin Jajor
– Komisja Europejska obiecuje środki, które i tak nigdy nie zostaną wypłacone – mówił Jean-Pierre Fleury z COPA/COGECA, nawiązując do obietnicy KE o przeciwdziałaniu kryzysowi na rynku wołowiny z powodu umowy Mercosur.
Dzięki umowie z krajami Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj), przedsiębiorstwa z UE mają skorzystać z uprzywilejowanego dostępu do rynku ponad 260 mln konsumentów, bo zniesione zostaną wysokie cła na ponad 90% towarów eksportowanych przez UE do krajów Mercosur.
Niestety, umowa ta może w znacznym stopniu pogrążyć wielu europejskich producentów wołowiny. Te obawy podzieliło wielu ekspertów podczas ostatniego Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się w Warszawie na początku grudnia.
Jednym z filarów rozwoju w przypadku wołowiny pozostaje handel i to właśnie jego rozwój – jak zapowiadał John Clarke z DG Agri – pozostanie główną sferą działalności KE.
– Okazuje się, że popyt na produkty spożywcze w UE spada, dlatego szansą dla naszych rolników są rynki w Azji czy Afryce. Mamy ok. 20-mld nadwyżkę produkcji w całym rolnictwie, która może tam trafić, a każdy dodatkowy wyeksportowany miliard to ok. 20 tys. miejsc pracy w Europie – mówił Clarke.
Więcej na ten temat przeczytasz w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 4. Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę.
Niestety, umowa ta może w znacznym stopniu pogrążyć wielu europejskich producentów wołowiny. Te obawy podzieliło wielu ekspertów podczas ostatniego Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się w Warszawie na początku grudnia.
Jednym z filarów rozwoju w przypadku wołowiny pozostaje handel i to właśnie jego rozwój – jak zapowiadał John Clarke z DG Agri – pozostanie główną sferą działalności KE.
– Okazuje się, że popyt na produkty spożywcze w UE spada, dlatego szansą dla naszych rolników są rynki w Azji czy Afryce. Mamy ok. 20-mld nadwyżkę produkcji w całym rolnictwie, która może tam trafić, a każdy dodatkowy wyeksportowany miliard to ok. 20 tys. miejsc pracy w Europie – mówił Clarke.
Więcej na ten temat przeczytasz w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 4. Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę.
Marcin Jajor
<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a